Ledarbloggen

Tove Lifvendahl

Tove Lifvendahl

greiderI kväll var det premiär för ”Slaget om Rosenbad” – direktsänd utfrågning av statsministerkandidaterna. Löfven var först ut, och intervjuades i Norrköping. Innan utfrågningen hade vi upp- och eftersnack på SvD:s redaktion, där Göran Greider och jag samtalade under ledning av redaktionschef Olle Zachrison. Tyvärr hade vi lite barnsjukdomar under sändning, men det hanns i alla fall med många frågor, ämnen och vinklar.

”Kopiering”, mullrade Greider när vi eftersnackade, och av lätt insedda skäl kom in på frågan om triangulering. Ett fenomen som jag tror vare sig Göran Greider eller jag uppskattar, eftersom det är en taktisk manöver som sker på bekostnad av det politiska innehållets förankring i grundvärderingarna. Om i princip alla positioner är möjliga att inta för ett parti, vad ska man då egentligen med olika partier till? Ett enda parti med en omfångsrik fokusgrupp torde i så fall kunna fungera lika väl.

När jag som tonåring engagerade mig politiskt, fick jag ibland höra av politiskt engagerade om detta med motståndare att ”egentligen har vi samma mål, vi har bara lite olika uppfattningar om vägen dit”. Jag övertygades inte, men kanske hade de rätt, de som sa så. Ty när Löfven fick svara på hur han ville att bilden av Sverige utifrån skulle vara om 20 år, svarade han ”Föregångslandet”. Låter det bekant? Förstår det. ”Föregångslandet Sverige” var namnet på Moderaternas kampanj 2010, och titeln på Reinfeldts bok.

Kopiering, mullrade Greider. Lika som bär, sa Bull.

 

Foto: Tomas Oneborg

Arkiv

Fler bloggar