Annons

Ledarbloggen

SvD

SvD

På den afghanska/iranska nyårsaftonen – Nouruz – den 21 mars, satt min vän Sardar Ahmad med sin fru och deras tre barn och åt middag på hotell Serena i Kabul när fyra tonåriga pojkar tog sig in i matsalen, öppnade eld och sköt ihjäl nio människor. Bland dem som dödades var Sardar Ahmad, hans fru, deras sexåriga dotter Nilofar och femårige son Omar. Parets yngste son, tvåårige Abozar, överlevde med skottskador i huvudet, bröstet och ett ben, och ligger fortfarande på intensiven.

Talibanerna har tagit på sig skulden för attacken på hotell Serena. De har svurit att en våldskampanj ska komma att störa presidentvalet den 5 april, där en efterträdare till Hamid Karzai ska väljas.

Hotellet skyddas inomhus av det privata säkerhetsföretaget Shield med högteknologisk utrustning och utomhus finns både polis och säkerhetstjänst. Trots det kunde fyra unga män smuggla in pistoler och döda nio oskyldiga människor. Den här attacken – och många andra liknande attacker – är insiderjobb; vilket innebär att talibanerna har infiltrerat såväl privata säkerhetsföretag som regeringens säkerhetspersonal. Om så inte vore fallet skulle en attack av den här omfattningen inte vara möjlig.

Det är värt att nämna att det var den tredje, allvarliga attacken i Kabul i år, riktad mot ett ställe där utlänningar samlas. Den här typen av våldsamheter skapar skräck och gör det omöjligt för oberoende valobservatörer att utföra sitt uppdrag effektivt. Detta i sin tur medför att valresultatet den 5 april inte kommer att vara trovärdigt. Ett omtvistat resultat kommer att betyda att oavsett vem som segrar så kommer han att få en svag position som president när afghanska säkerhetsstyrkor tar sig an talibanerna utan stöd av de 53.000 Nato-soldaterna. De USA-ledda Nato-stridstrupperna drar sig tillbaka efter 13 års kamp mot det talibanledda upproret, som bröt ut när islamisterna drevs från makten efter attacken mot USA den 9 september 2001.

Karzais regering är full av anhängare till talibanerna. Den pakistanska underrättelsetjänsten, ISI, som är gudfar åt talibanerna, har alltså gott om inflytande i Karzais kabinett. Karzais stabschef Karim Khoran, till exempel, är medlem av Hezb-i-Islami och detsamma gäller inrikesministern, Omar Daudzai, liksom många andra regeringsmedlemmar med hög rang. Hezb-i-Islami får sina direktiv och uppdrag från ISI, den pakistanska underrättelsetjänsten.

Nyligen frigavs 64 militanta islamistiska fångar från Bagram-fängelset, på order av president Karzai, sedan kontrollen av Bagram-fängelset lämnats över av amerikanerna till de afghanska säkerhetsstyrkorna. Och dessa 64 extremister kommer definitivt att spela en betydande roll i framtida attacker i Kabul och på andra platser i Afghanistan.

 

(Texten är översatt från engelska.)

ZULMAY AFZALI är före detta regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare.
mummelforlaget@comhem.se

Arkiv