Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Upphetsningen visste inga gränser när det ryktades att den världskända och osynliga gatukonstnären Banksy eventuellt skulle förära lilla Sverige med ett gig. Utställningen, som såldes in som Banksy-relaterad, fick följaktligen stor uppmärksamhet. Sveriges radio och Svt var där och intervjuade, i brist på ansvarig konstnär får man anta, besökare och betraktare. Enligt P1 utbröt bråk under utställningen när en av besökarna absolut ville ha med sig en del av konstverket hem, ”en nallebjörn iklädd en likadan orange overall som fångarna på Guantanamo bay bär”.

Så bör man naturligtvis inte bete sig på utställningar, och äganderätten är lika grundläggande vad gäller konstverk som något annat. Inget märkligt alls alltså att redaktör för bokförlaget Dokument press och föreläsare om gatukonst, Tobias Barenthin Lindblad, reagerade starkt. Enligt P1 anser han utställningen vara konsthändelsen framför andra detta år, men han förkastar nalleincidenten. Barenthin Lindblad tolkar stöldförsöket som uttryck för vilket samhälle vi har, och drar den något långsökta kopplingen till valfrihet i välfärden. Redaktören uttrycker det på följande vis:

 

 

”Tycker vi att det är ok att en enskild person stjäl någonting så att alla andra inte får se det. Jag kommer direkt att tänka på sådant som privatiseringar inom vård och skola. Det är samma grundfråga, är det ok att någon enskild person berikar sig på vårt gemensamma. Det låter nästan som det var en iscensatt stöld, för det säger väldigt mycket om samhällsklimatet i dag.”

Hmmm…

Arkiv