Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

För en tid sedan hände det vid Stockholms moské, idag var det istället eleverna på Vasa Real som när de kom till skolan i morse möttes av hakkors och andra nazistiska symboler klottrade på skolbyggnaden. Vasa Real rymmer tre judiska skolklasser, vilket antyder att klottret inte är slumpartat, utan tvärtom riktat och avsett att skrämma. Såväl lärare som elever och föräldrar är givetvis upprörda.

Att sånt här skapar oro och rädsla är självklart och det är med en känsla av hopplöshet man tar emot nyheten. Det är varken första eller sista gången vi kommer läsa om tilltag av detta slag. När det sker tar vi avstånd, markerar i ord, kanske handling, vårt ogillande. Men det spelar liksom ingen roll. Det kommer alltid finnas ett fläckvist mörker i vårt samhälle. Individer som inte drar sig för att skrämma högstadieungdomar.

För en del är andras avståndstagande inte ens ett argument som kan beveka.

 

På sin blogg skriver skolborgarrådet Lotta Edholm om krafttag mot hatpropagandan:

”Under morgonen är det nu därför högsta prioritet att dokumentera allt klotter och därefter så snabbt det bara är möjligt sanera allt klotter. SISAB har nu på morgonen fått i uppdrag att öka bevakningen kring skolorna för att dessa attacker inte ska kunna fortsätta. Allt klotter på Vasa real har fotograferats och dokumenterats för att polisen ska kunna utreda dessa misstänkta hatbrott.”

Det är bra att saneringen skyndas på, men än viktigare är att intensifiera bevakningen. Förmodligen, tänker jag dystert, kommer detta valår med ett ökat övervakningsbehov på flera håll. Det finns ju – tyvärr – krafter som vill se en ökad polarisering och ett uppskruvat tonläge. Det kan nog vara en god idé att förekomma en del av dessa risker genom att stå i vägen för vandalism och dylika attacker.

Arkiv