Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun, Boel Godner (S), skriver att jag ”försöker sprida en felaktig bild av hemtjänsten i Södertälje”. Men för bara några veckor sedan ringde jag kommunens socialdirektör Gilda Johansson och frågade henne varför hon, efter att misstänkt fusk inom hemtjänsten uppdagats, i flera rikstäckande medier påstått att 50 procent av brukarna som kommunen hade kontaktat, avsagt sig hemtjänst helt och hållet. Hon påstod därmed att 50 procent av dem i själva verket inte var i behov av någon hemtjänst alls. En anmärkningsvärt hög siffra, som Johansson också tog tillbaka i mitt samtal med henne. I själva verket var det ungefär 15 procent av brukarna som inte behövde hemtjänster. Så vilka är det som ger en falsk bild av hemtjänsten i Södertälje?

 

I alldeles för många samtal med kommunens politiker – företrädare för S, V och Mp – och tjänstemän har dessa uttryckt att privata företag misstänks för fusk. Och då inte enbart de företag som är misstänkta av polisen. Dessutom har debatten om huruvida LOV borde slopas pågått betydligt längre än misstankarna om fusk funnits och innan gripanden av företrädare för misstänkt fuskande hemtjänstfirmor gjorts.

Godner gör ett stort misstag när hon avsäger sig ansvaret för kontrollerna, det kan hon som högsta politiska företrädare i kommunen inte göra. Kanske har hon bristfällig insyn i hur tjänstemännen i kommunen följer – eller inte följer – upp beställningarna; dock vilar ansvaret för uppföljningen på henne och hon kan inte avsäga sig det. Det är väldokumenterat hos oss på Omtanke hur undermåliga uppföljningarna har varit. Och det är faktiskt något som inte ens kommunens egna handläggare sticker under stol med.

Det finns dessutom en avgörande skillnad mellan den kommunala hemtjänsten och oss privata hemtjänstutförare: om vi fuskar så blir vi av med avtalen. Vad händer när kommunen slarvar eller fuskar? Vilket avtal blir de av med? Vilken lag rivs då upp? 

Boel Godner är välkommen att ta del av vår gedigna dokumentation, något vi har erbjudit kommunledningen att göra i över ett år.

Nuri Kino

författare, journalist och välfärdsentrepenör.

 

 

Arkiv

Fler bloggar