Annons

Ledarbloggen

Naomi Abramowicz

Naomi Abramowicz

Att äta eller att inte äta kött? Det är frågan. Eller det har åtminstone varit en av de mest diskuterade frågorna den senaste veckan.

Alla tycks ha åsikter om Nyköpingsskolan som beslutade sig för att införa en köttfri dag en gång i veckan. Tilltaget uppmärksammades framförallt då LRF utförde en ”köttattack”, som det heter på kvällstidningsspråk; den lokala LRF-föreningen delade ut hamburgare gjorda på svenskt kött till skolungdomarna. En av medlemmarna påstod dessutom att tjejer behöver äta kött för att växa och bli snygga. Sen var debatten igång.

Låt barnen äta kött, förvägra dem inte näringsrik kost! Fritt fram för den läckra linssoppan! Och så vidare, och så vidare.

Frågan dryftades även i SVT:s morgonsoffa på fredagen. Då belyste tidigare MP-politikern Birger Schlaug en ny aspekt: han tycker att det är rasistiskt att säga att tjejer blir snygga av att äta kött.

Hur i hela friden lyckas han få in rasdiskursen i en diskussion om huruvida skolbarn ska serveras kött eller inte? Jo, han menade att det var rasistiskt att hävda att tjejer blir snyggare om de äter kött eftersom att kvinnor i Indien bara äter vegetariskt. Försökte man därmed påstå att indiska kvinnor inte är vackra?

Det finns ett mycket enkelt framgångsrecept för den skola som vill införa en köttfri dag utan att drabbas av hamburgerkrängande LRF:are (eller hamburgerkrängande ungmoderater) och skapa massmedial hype med tillhörande debatter i SVT:s morgonsoffa. Servera skolbarnen näringsriktig och god vegetarisk mat en gång i veckan, men gör ingen stor sak av det. Och kalla det absolut inte för en köttfri dag.

Fisk brukar serveras en gång i veckan på de flesta skolor. Trots avsaknaden av kött kallar man inte den dagen för en köttfri dag. Således dyker ingen upp för att protestera. Och ingen påstår att det är bristande valfrihet att barnen bjuds på panerad fisk med filsås i stället för köttgryta.

Ge skolbarnen god mat, som råkar vara vegetarisk. Men gör inget jippo av det. Låt bönbiffen tysta mun, helt enkelt.

Arkiv