Annons

Ledarbloggen

Naomi Abramowicz

Naomi Abramowicz

Föreställ dig en animering av Per Schlingmann där hans ögon sticks ut med kniv och gaffel och sedan svävar tillbaka in i hans ögonhålor.

bildsattes en artikel i dagens Aftonbladet Kultur  om podcasten Flumskolan som har nypremiär i dagarna. Första avsnittet handlar om den tidigare toppmoderaten Schlingmanns självbiografi ”Stå aldrig still”. Podcastens upphovsman är Johannes Klenell, förläggare för Galago.  Den så kallade skämtsamma gifen av Per Schlingmann är gjord av mångkonstnären Pontus Lundkvist. Bland annat känd för att inför valet 2006 ha tecknat serien ”Golfarupproret” där alliansföreträdare porträtteras som nazister.

Inte helt oväntat blev en del illa berörda av den så kallade satiriska animeringen av Schlingmann. Klenell kommenterade reaktionerna med ett inlägg på Twitter:  ”Om högern har tid att bli upprörda över en satirgif föreställande svävande ögon som hämtas ned genom pannan. Då har de inte mycket att göra.”.

Det är ju bara kul! Satir! Hade det varit lika roligt om en borgerlig tidning hade använt sig av samma grepp mot en kvinnlig tidigare vänsterpolitiker? Eller hade det varit ett uttryck för det ökade hatet mot politiker, och inte minst mot kvinnor i offentligheten?

Förmodligen. Det hade säkert skrivits spaltmeter, inte minst på Aftonbladet Kultur, om högerns kvinnohat. Det är ju bara roligt och fyndigt om den som avbildas är vänsterns främsta villebråd: en vit heterosexuell man i medelåldern.

 

Arkiv