Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

De dansande och mimande svenska militärerna i Afghanistan, som har filmat en parodi på låten ”Greased Lightning” ur musikalen Grease, gör just nu global succé på nätet, och i pressen. Det finns väl inte en nyhetssajt som har missat videon.

Berömmet är välförtjänt. Det är klart att soldaterna ska få ha roligt på sin fritid, och det är fantastiskt att de bjuder allmänheten på det hela.

Här på ledarbloggen vill vi påminna om att företeelsen knappast är ny. Snarare är absurda musikvideor något av en kulturform i soldatlivet. För fem år sedan bloggade vi om fem filmer gjorda av svenska soldater i fält. De håller än.

Baywatchpastischen från soldaterna i Liberia är oförglömlig.

YouTube Preview Image

Den absurda kortfilmen från Kosovo som efter tre minuter går över i en version av Beastie Boys ”Fight for you right” går heller inte av för hackor.

YouTube Preview Image

Arkiv