Annons

Ledarbloggen

SvD

SvD

För den som inte vill ägna hela Annandagen åt att trängas i julrean eller har fullt upp med att hälsa på släktingar, stundar en särdeles lämplig dag i läsfåtöljen. Här ger nuvarande och tidigare profiler på ledarsidan några lästips bland egna och andras alster:

Red ut stödet till kvinnojourerna

För många kvinnor innebär stundande julhögtider oro och rädsla. Rädsla för att utsättas för kränkningar och för att inte kunna ordna en fridfull jul åt sina barn. Kvinnojourerna gör ett enormt viktigt arbete för att hjälpa dessa utsatta kvinnor. I somras skrev jag denna text för att belysa hur byråkrati och krångliga ekonomiska förutsättningar försvårar deras verksamhet. Det är viktigt att vi kommer till rätta med den problematiken. Därför tycker jag att denna text tål att läsas igen.

Siri Steijer arbetar som politiskt sakkunnig i Statsrådsberedningen.

kvist

Ruttet tänkt om pappakvot

”Inget nytt under solen”, skulle den här texten kunna heta. Den skulle också kunna heta: ”Statsmakten bör inte bestämma hur familjer ska se ut och vilka föräldrar ska ta hand om barnen”. Den senare titeln är också relevant i ljuset av födelsen av det barn som just firats och som hade en jungfru som mor och två pappor, vilka båda tog hand om honom. En familj som så hotades av statsmakten att den tvingades fly till ett annat land.

Förresten vill ett ”borgerligt” parti som säger sig vara ”liberalt” åter använda statsmakten för att lägga livet till rätta för mamma, pappa och barn.

Thomas Gür är egenföretagare och fri skribent.

kvist

“Jag är fast i en modernismens bubbla”

Då och då skriver jag, med lite politisk fernissa, om musik. På senare tid med allt större fruktan för att ha hamnat i en kulturell cul-de-sac. I oktober projicerade jag min rädsla på Andres Lokkos senaste skriftsamling (Popkulturen är en parentes, SvD 12/10). I januari kände jag dock hopp för “min” kulturform, med anledning av David Bowies comeback (David Bowie river muren, SvD 13/1).

En helt annan fråga – hur genomför man bestående förändring? Hans L Zetterberg ger en god anledning att rösta fram Alliansen igen (Fyra år till i den centrala zonen, SvD 2/11).

Per Gudmundson är ledarskribent i SvD.

kvist

Själv är bäste dräng, men butler ska alla ha (SvD 17/8-10)

Jag tyckte att den här texten var rolig att skriva, och jag tycker att den fortfarande är rätt rolig att läsa. Skulle också vara intressant att få veta vad S har för förslag i dag. Det var ju faktiskt startskottet på Socialdemokraterna i Stockholms valkampanj 2010. Jag har inte läst så mycket om butlers på sistone, men stockholmarna behöver ju fortfarande fixa mat och få sina kläder rena.

Johan Folin är politisk sekreterare (M) i Region Skåne.

kvist

BOKTIPS

Lerner

Innovation och entreprenörskap – politik som hjälper eller stjälper av Josh Lerner (Studentlitteratur, 2013)

Politikerna kan duka bordet men inte ställa fram maten. Klokt om varför entreprenörskap inte kan fixas av de styrande.

Maria Ludvigsson är ledarskribent i SvD.

kvist

Bratsen bidrar till ohälsoproblemet

Av mina artiklar i SvD har två orsakat fler läsarreaktioner än de andra. I den första, publicerad den 9 september 2001, kritiserade jag det svenska kultur- och mediaetablissemanget. De som slentrianmässigt posserar med vänsterattribut men har svårt att leva upp till den idealistiska ytan. Jag lanserade begreppet popvänstern, ett tema som jag följde upp med en bok tre år senare.

I den här artikeln, publicerad den 2 augusti 2003, riktade jag udden mot en grupp där många lika slentrianmässigt slängde sig med attribut. Fast då snarare till höger. Bratskulturen sades ha sitt ursprung i kretsarna runt kungabarnen, men bakåtfrisyrerna, barbeteendet och bekymmerslösheten slog rot i Östersund och Lindesberg lagom till att Östermalm och Lundsberg hade tröttnat. Då – i skiftet mellan 90-tal och 00-tal, Framfab och Lehman, Daniel Collert och Daniel Westling – fanns bratsen bland unga i hela landet. Kort sagt tyckte jag att de skulle, kanske inte kamma sig, men i alla fall skaffa ett jobb.

Idag kallar sig inga längre för brats. Att leka finanskarriärist är inte längre så sexigt och moderaterna har blivit arbetarpartiet. De så kallade mäklarbrickorna har förbjudits. Prinsessorna gifta.

Men den stora inrikespolitiska striden står fortfarande kring frågan om vilka som jobbar och inte. Alla säger sig vilja få alla i arbete. Vissa säger sig inte kunna arbeta. Arbetstagare har fått sänkta skatter. De som inte arbetar vill såklart också ha motsvarande skattesänkningar. Och det handlar om att skapa attitydförändringar. Sverige har fortfarande en bra bit kvar till målet på den väg som arbetslinjen har pekat ut. Men förhoppningsvis visat denna artikel hur långt vi har kommit.

Erik Zsiga var ledarskribent på SvD 2000-2003. Efter några år inom näringslivet är han idag pressekreterare till utrikesminister Carl Bildt.

kvist

Skatterabatt är det nya svarta

Under de fem år som har gått sedan den här texten har ännu fler undantag införts i skattesystemet. Samtidigt har både skatteintäkterna ökat och allt fler som arbetar fått behålla mer i plånboken. Det framstår i dag som svårt att tänka sig att ett parti skulle vinna val på förslag om markant höjda skatter. Kanske har ett paradigmskifte ändå ägt rum.

Patrick Krassén är policyanalytiker på Svenskt Näringsliv.

kvist

BOKTIPS

Josefsson Lifvendahl

Ingen kommer undan politiken – att förstå och påverka politiken av Lena Josefsson och Tove Lifvendahl (Hjalmarson & Högberg, 2013)

Handbok för den som vill begripa bättre hur politik fungerar, hur man kan påverka och vad det innebär att bli politiker.

Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör i SvD.

kvist

Arkiv