Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

 

Varje dag fram till jul har öppnats en ny lucka här på ledarbloggen, vackert illustrerad av Joanna Andreasson. Bakom luckorna bjuder nuvarande och tidigare profiler på SvD:s ledarsida på daglig textläsning, företrädesvis något av lucköppnaren själv som förtjänar att läsas på nytt. Idag öppnar vi den sista luckan i kalendern!

24

DAGENS LUCKÖPPNARE: JOHANNE HILDEBRANDT

2010 följde jag de svenska soldaterna i FS19 under några månader i Afghanistan och såg att det krig de befann sig i var betydligt värre än någon ville låtsas om hemma i Sverige. Resultatet blev boken Krigare samt detta reportage som publicerades i SvD. Reportaget visar både med ord och film vad soldaterna utsattes för, och hur stora riskerna var.

Kriget i Afghanistan har krävt fem svenska soldaters liv, tolv har blivit svårt sårade och ett okänt antal har posttraumatiska stressyndrom. Vid årsskiftet minskas antalet soldater där till 200 och från och med sommaren 2014 kommer bara 50 militärer finns kvar för att utbilda afghanska säkerhetsstyrkor. Varför Sverige egentligen deltog i kriget är fortfarande oklart.

Johanne Hildebrandt är författare och ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademin.

Som en särskild julklapp erbjuds julläsning av hennes bok ”Krigare: ett personligt reportage om de svenska soldaterna i Afghanistan” (Forum 2011). Pdf kan laddas ner här.

 

Arkiv