Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka här på ledarbloggen, vackert illustrerad av Joanna Andreasson. Bakom luckorna bjuder nuvarande och tidigare profiler på SvD:s ledarsida på daglig textläsning, företrädesvis något av lucköppnaren själv som förtjänar att läsas på nytt.

22 (1)

DAGENS LUCKÖPPNARE: MERIT WAGER

På Söder i Stockholm levde och verkade en stor, liten man: Affe Olsson. Hårt arbetande lönearbetare tills han var drygt 50, därefter en ännu hårdare arbetande microföretagare i sin, hustruns och broderns lilla livsmedelsbutik. Affe var socialdemokraternas allra bästa medlemsvärvare två år i rad. Han berättade stolt att han fick äta lunch med statsminister Ingvar Carlsson. Men han var besviken på S som han, som inbiten ”partist” aktivt tjänat hela livet. Han visste inte om han skulle kunna förmå sig att rösta på dem vid nästa val. Han våndades. För en vecka sedan begravdes han, 55 år gammal. När Affe dog, dog också den sista resten av Folkhemmet.

Idag, sju år senare, har ett nytt Sverige vuxit fram. Inte längre ett folkhem, men ett ”hem för folk”; för svenskar och för många från andra länder som behövt ett nytt hem i ett nytt land. Framtiden för ”dem” och ”oss”, för den stora ”styvfamilj” som är det nya Sverige, är oviss. Lätt är det inte – och tid tar det – att jämka samman människor som inte alls känner varandra och inte ens har valt varandra. Det finns heller inga quick fixes i form av konstruerade integrationsprojekt, det är bevisat genom åren. Hoppet står till ”familjemedlemmarna” själva, deras förmåga och vilja och att anpassa sig till allt nytt. God jul, Sverige!

Merit Wager skriver ibland i Svenska Dagbladet och andra tidningar. På det egna bokförlaget Mummelförlaget har hon gett ut sex böcker, och snart kommer uppföljaren till hennes bok Inte svart eller vitt utan svart och vitt (2012). Hon har dessutom översatt två manus från ”AfghanEnglish” till svenska, varav ett redan kommit ut i bokform och det andra kommer i början av 2014. Det kursiverade stycket kommer från Merits första kolumn i SvD och kan läsas i sin helhet här.

 

Arkiv