X
Annons
X

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Statsminister Reinfeldts jultal var äkta och tänkvärt. Dessutom något så ovanligt som ett politiskt tal där värderingar och vårt eget ansvar fick större utrymme än åtgärder och motståndarkritik. Som ett tal bör vara inför en en högtid med tid för eftertanke och med givande och generositet som grund.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många verkar finna talet för dystert och mörkt för deras smak. Man vill ju ha lite julstämning och glädje med sig hem till stundande ledighet. Den där snåla statsministern kan väl åtminstone bjuda på det!

Men kanske var den viktigaste delen av Reinfeldts jultal i grunden positivt, rent av hoppfullt; konstaterandet att vi alla har möjlighet att förändra vårt beteende och genom vårt eget sätt att agera göra världen lite bättre. Mitt i den trovärdiga och därför med nödvändighet mörka beskrivningen av människohandel, prostitution, narkotikabrott och unga brottslingar framhöll statsministern att var och en kan göra skillnad genom att välja rätt framför fel. Det gäller sexköparen, det gäller den som måste bryta med sin brottsliga bana och det gäller dem som står bredvid och ser på.

Fem punkter för att raskare och tydligare beivra sexbrott och ungdomskriminalitet var jultalets nyhetsstoff, och reformerna behövs. Men det som gjorde statsministern äkta och talet julrelevant var meningarna om det personliga ansvaret, att vi inte är offer för omständigheter utan genom vårt agerande kan göra tillvaron något bättre.

Arkiv