Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Det stämmer som Maria Ludvigsson skriver (18/11) att Folkpartiet inte har ändrat sig i hyresfrågan i den mån att vi fortfarande säger nej till marknadshyror och därmed även till social housing. Men detta innebär inte att vi är emot reformer på hyresmarknaden, tvärtom. Folkpartiet är fullt på det klara med att reformer behövs, men de måste handla om kvaliteten i boendet och inte enbart utgå från priset. Reformer måste handla om att ge möjlighet för hyresgästen att påverka kvaliteten och hyran genom ökade möjligheter att göra till- och frånval. Alla vill inte ha exklusiva hyresrätter utan de som efterfrågar en lägre standard bör kunna ges en hyra som återspeglar det.

Riksdagen sätter inte hyrorna, det gör parterna på marknaden, och det finns inget tak. Riksdagen sätter enbart ramverket och ska fortsatt göra just det.

Dagens bruksvärdesystem är i grunden ett konsumentskydd. Med tanke på hur strukturen på den svenska bostadsmarknaden är beskaffad, med få små och många stora fastighetsägare, så värnar Folkpartiet detta konsumentskydd. Reformer behövs, men utan att avskaffa konsumentskyddet.

Nina Lundström (FP)
Riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson

 

 

Ledarsidan svarar: Det är utmärkt att FP inser behovet av bostadsreformer. Konsumentskydd hjälper emellertid enkom dem som redan har bostad, men gör intet för dem som står utan. Allmänhetens främsta behov består i fler hyresrätter och för det krävs att prissättningen tillåts spegla utbud och efterfrågan.

 

Det är allt jämt udda att ett uttalat marknadsliberalt parti just avseende något så viktigt som bostäder inte längre tror på den fria prismekanismen.

 

Arkiv

Fler bloggar