Annons

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

I går skrev jag ett inlägg om hoten mot Sverigedemokraterna, med anledning av händelserna i Bohuslän. Samtidigt fick SD-ledaren Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet när han signerade sin bok på Nytorget på Södermalm. ”Lejonets kula”, som Linus Bylund, ordförande för SD i Stockholms stad, uttryckte saken. På Södermalm har SD inte många väljare. Många har dock tydligt markerat mot attacken, vilket är hoppingivande. Ulf Bjereld, s-märkt statsvetare skriver i klarspråk på SVT Debatt: ”Att trycka en tårta i ansiktet på en annan människa är en våldshandling”.

Sverige är ett öppet land, brukar vi säga. Men efter att utrikesminister Anna Lindh mördades för tio år sedan har det förändrats alltmer. Händelsen fick Säpo att tänka om. I dag kostar personskyddet, med bland annat livvakter, nästan lika mycket som hela Säpos anslag gjorde i början av 00-talet, innan mordet på Lindh. Och de senaste sex åren har Säpos budget för livvakter och andra typer av personskydd ökat med 50 procent. Ändå menar exempelvis Leif GW Persson att antalet livvakter borde öka ytterligare, från 130 till 200, för att Säpo ska klara säkerhetsarbetet. Enligt Säpo själva beror det ökade skyddsbehovet bland annat på att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, men också på en ökad hotbild generellt mot förtroendevalda. Att tårtattacken lyckades, trots att både Säpo och polisen var på plats, är oroväckande. Om inte ens en så prioriterat skyddsperson som Jimmie Åkesson kan skyddas, hur ser det då ut för andra? Säpos budget lär fortsätta att växa.

Sedan har vi dem som mest har fnissat: Vadå, det var ju bara en tårta! Hoho, nu säger de att en 60-årig tant är ett hot mot demokratin!

Men nej, det är inte bara tårtbeväpnade tanter som attackerar. Hoten mot demokratin är inget att fnissa åt. Hur många vet vem Issa Issa är? Han var en engagerad sverigedemokrat och lokalpolitiker, som överfölls av runt 40 personer utanför sitt hem. Han fick bland annat 18 knivhugg. Det var ren tur att han överlevde. Efter attacken lämnade han politiken, och tvingades flytta från Göteborg. Attacken mot Issa Issa är inte särskilt välkänd, trots att det är en av de värsta i svensk politisk historia, vilket DN-journalisten Niklas Orrenius påpekade i går på twitter. Enligt Säpo är hotbilden mot SD störst i lokalpolitiken, där personer som Issa Issa verkar. En nivå av politiken som inte alltid når fram till riksmedierna.

När skyddsbehoven ökar blir också samhället mer stängt. När politiker behöver livvakter ökar distansen till väljarna. När offentliga byggnader behöver alltmer skydd minskar kontakten med allmänheten. En attack mot förtroendevalda är en attack på oss alla.

Arkiv