Annons

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

I helgen som gick demonstrerade Saudiarabiska kvinnor för rätten att få köra bil. Sextio kvinnor körde bil i protest mot det förbud som råder. Ett argument som framförts för att legitimera förbudet har varit, och jag skojar inte, att kvinnor kan skada sina äggstockar när de kör bil och alltså indirekt skada sina framtida barn. Bättre vore dock att förbjuda de Saudiska männen från att köra bil. För de är verkligen skitdåliga på det.

Landet har en av världens högsta siffror på trafikrelaterade olyckor och dödsfall. I tidningen Foreign Policy har Katelyn Fossett listat statistik. Till skillnad mot andra länder med usel statistik så är Saudiarabien ett rikt land som inte kan skylla på dåliga vägar. Varje dag dör 19 personer till följd av trafikrelaterade olyckor, vilket är nästan 7000 om året. Den största orsaken, enligt en studie från 2013, är helt enkelt vårdslöst körande. Folk, dvs. män, som kör mot rött står för en tredjedel av olyckorna, och olagliga u-svängar står för 18 procent.

Det handlar enligt många om ”tufush”, vilket är ett begrepp som syftar på uttråkade unga män utan jobb som är ute och kör vårdslöst för att bota tristessen. Låter det bekant? Problemet finns i många andra länder, även Sverige. Tänk er ett helt land med unga, arga, uttråkade män med hävdelsebehov som hetsar varandra i trafiken. Det är uppenbart att Saudiarabiens problem knappast är att kvinnor vill köra bil. Problemet är att män gör det. Tänk bara hur statistiken hade sett ut om det var kvinnorna som skjutsade runt männen i stället för tvärtom. De saudiska kvinnorna som trotsar förbudet slår alltså inte bara ett slag för jämställdheten, utan även för trafiksäkerheten.

 

Arkiv