Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Som om föregående bloggpost inte vore nog så berättar Fredrik Segerfeldt på sin blogg hur han och en rapport han författat används för att styrka en tes som han både uttryckligen muntligt över telefon samt i text avvisat.

Vad det handlar om är Expressen/GT som haft en artikel om att många invandrare som kör taxi har betydligt högre kvalifikationer. Så kan det givetvis vara i många fall, men kan vi därav dra slutsatsen att Sverige är ett rasistiskt land? Ja, menar GT:s Frida Boisen, som skriver en krönika med just denna rubrik.

 

Jaja, fine, tycker Segerfeldt och menar att man väl inte kan kräva så mycket av en kvällstidning. I sådana ”behöver man inte ha något annat än anekdoter som belägg för sina påståenden”, konstaterar han syrligt. Men vad han däremot inte är okej med är att bli en del av den svaga bevisföringen i nämnda artikel:

 

”Särskilt inte som den rapport journalisten hänvisar till (som jag har skrivit) visar att tesen om diskriminering som huvudorsak till den bristande integrationen inte stämmer. Ni kunde väl åtminstone läst rapporten.”

 

En ganska rimlig begäran, kan tyckas. Segerfeldt skriver vidare – och tvärtemot GT:s tes – att:

”Sverige är nämligen mindre rasistiskt än alla andra jämförbara länder. Däremot har vi högre lägstalöner, färre enkla jobb och striktare arbetsrätt än andra länder. Det är mycket mer sannolikt att detta är orsaken till den bristande integrationen.

Det kan vara så att en oljeingenjör med en trettio år gammal utbildning från Irak, som inte behärskar svenska eller engelska, inte har den kompetens som krävs för att få ett svenskt ingenjörsjobb. I alla fall inte till den lön som krävs enligt kollektivavtalen.

Men det struntade journalisterna i. För de drev en tes, och använde min rapport och citat från mig för att driva hem tesen.”

 

Mer läsvärt i ärendet finns för övrigt här. En längre postning från i våras där samme Segerfeldt lägger ut texten under rubriken ”Varför diskriminering inte kan vara huvudorsaken till integrationsproblemen”. Vilket understryker att han sannerligen inte har varit otydlig.

Det ska med andra ord till ett riktigt proffs i konsten att få allt om bakfoten för att tolka honom så fel som GT har gjort.

Tja. Alla ska ju vara proffs på något antar jag.

Arkiv