Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I Italien har regeringen kraschat, igen. Det var väl ingen som hade väntat sig myspys när högern och vänstern förenades i koalition och mycket riktigt höll det bara i fem månader. Nu spricker regeringen över en oenighet kring en momshöjning. I protest mot höjningen kliver fem ministrar från Frihetens folk av, men premiärministern Enrico Letta går inte på den lätta. De verkliga skälen är personliga, säger han i ett uttalande.

– För att rättfärdiga de här galenskaperna och oviljan att ta ansvar, använder Berlusconi moms-frågan som alibi.

Det är högst troligt att Letta har rätt. Momsversionen är liksom inte riktigt lika trovärdig som att avhoppen kommer som protest inför veckans slut, då Frihetens partis fixstjärna Silvio Berlusconi väntas mista sin plats i senaten. Därefter väntar finkan eller husarrest.

 

Detta var inte vad det krisdrabbade Italien behövde. Men det konstaterandet är å andra sidan något man kunnat reprisera i åratal. Frågan är hur mycket mer kris det kan bli. Finns det ett ”stjärnstopp” för politiska krislägen?

Arkiv