Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

En uppmärksam läsare påpekar i ett mail att upphovsmännen till den solidariska lönepolitiken som omskrevs i fredagens tidning var LO-ekonomerna  Rudolf Meidner och Gösta Rehn. Modellen kallas även Meidner-Rehn och den uttryckliga avsikten var att slå ut lågproduktiva företag. Med en lönepolitik som krävde lika lön oavsett var företagen låg geografiskt eller vilken bärkraft och ekonomisk styrka de hade blev domen hård för dem som arbetade på mindre orter och i mindre produktiva verksamheter. När företagen tvingades in i likalönesystemet kunde de inte längre överleva på platser där ekonomin låg på en annan nivå än i Stockholm och de större städerna.

Andreas Bergh skriver initierat om detta i sin bok Den kapitalistiska välfärdsstaten (Studentlitteratur). Läs!

Arkiv