Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I veckan dog omvärldens strategi för ett nytt Syrien. Tanken har ju varit – när Ryssland och Kina har blockerat andra försök – att stötta en oppositionskoalition av moderata krafter, den Nationella Koalitionen. Den är tänkt att hålla al-Qaida-anknutna grupper på mattan, samtidigt som den ska företräda mer ”sekulära” kämpar mot Assad. Efter diktatorns fall ska koalitionen administrera övergången till ett vettigt styrelseskick. Var det tänkt, alltså.

Men i vad som måste vara veckans mest underrapporterade nyhet sprack planen med besked, då en rad av de absolut mest inflytelserika stridande grupperna i den syriska motståndsrörelsen tog avstånd från den Nationella Koalitionen i ett gemensamt uttalande. Den av Väst legitimerade Fria Syriska Armen, FSA, tappade en stor del av sina krigare. De gick istället ut och förklarade att de kämpar för en islamisk stat baserad på Sharia.

De aktuella grupperna hade förstås redan tidigare stridit sida vid sida med al-Qaida. Men nu blev det officiellt, så att säga. Och detta samtidigt som en delegation från den Nationella Koalitionen stod i New York och mötte USA:s utrikesminister John Kerry.

Den politiska processen inne i revolutionen i Syrien är naturligtvis både osäker och ombytlig. Men om splittringen ovan står sig ser det ut som om omvärlden återigen står med rumpan bar. Så vad göra nu?

Den svenske Syrienexperten Aron Lund skriver detaljerat om olika tolkningar av dokumentet och dess eventuella effekter.

Arkiv