Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Hemma i Sörmland finns, precis som i andra landskap, såväl smickrande som mindre smickrande dialektala utsvävningar. I delar av Sörmland är exempelvis sörmländskan gnälligare än i andra varpå invånarna oförskyllt även tillskrivs dito lynne. En skröna gör exempelvis gällande att somliga sörmlänningar på utropet Vilket vackert väder reflexmässigt svarar det något dystra Ja nu, ja!

Nå, med vädret är det som det verkar vara med IF Metall. Det varierar. Under LO-kongressen togs, på initiativ av Handels, beslut om vinstförbud i välfärdssektorn. Ordförande Thorwaldsson och Baudin har sedan dess inte skrätt orden när frågan kommit på tal. Under ett LO-seminarium i våras där frågan skulle ”diskuteras” sattes ribban redan inledningsvis med bilder på Carema och Baudin som speaker-röst. Inte så nyanserat kanske, men effektfullt.

I alla fall. I dagens DI skriver Metalls ordförande Anders Ferbe frimodigt att man gillar vinst, även i välfärden. Så bra. Och dessutom ”För IF Metall  finns ingen given motsättning mellan en god omsorg om människor, eller hög kvalitet på utbildning, och det faktum att verksamheten drivs i aktiebolag. Vår industriella erfarenhet säger oss att överskott behövs för att möjliggöra investeringar och kunna utveckla verksamheten.” Och ännu mer ”Riskkapitalbolagen spelar en växande roll som ägare av svensk industri och bidrar ibland till en nödvändig uppryckning av en eftersatt verksamhet, ibland misslyckas de. Det är svårt att generellt se att de skiljer sig så mycket från andra typer av ägare.”

Wow! Men som sörmlänning är ändå den rimliga reaktionen på dessa lovande rader: Ja nu, ja!

 

 

 

 

Arkiv