Ledarbloggen

Tove Lifvendahl

Tove Lifvendahl

Regeringen söker

Generaldirektör

till Arbetsförmedlingen

 

Arbetsförmedlingen är en av Sveriges största myndigheter. Den åtnjuter idag en central roll på arbetsmarknaden, men har lågt förtroende hos allmänheten. Idag har myndigheten kontakt med ett gigantiskt utbud av arbetskraft, men generellt sett knapphändig kontakt med efterfrågan, det vill säga arbetsgivarna. Det finns stort behov av att fullfölja den uttryckta ambitionen i regeringens regleringsbrev när det gäller att bygga upp relationer med potentiella arbetsgivare, och att kvalitetssäkra arbetet i alla enheter, ut till varenda enskild förmedlare. Arbetet med att leda myndigheten är en rejäl utmaning och befinner sig ständigt under kritisk granskning. Dess viktigaste uppdrag är att inkludera människor i arbetslivet.

Nu söker vi en stark och drivande person som klarar av att på kort tid ställa om delar av verksamheten till en mer effektiv och framgångsrik, vilket också förväntas stärka förtroendet för myndigheten hos arbetssökande, arbetsgivare och allmänhet. Din målbild måste vara att varje enskild arbetsförmedlare ska veta hur de ska prioritera sin tid, och i handling.

 

ANSVARSOMRÅDEN
Rollen som generaldirektör ställer höga krav på din förmåga att åstadkomma konkreta resultat. Det är en verksamhet som under de senaste åren tillförts nya och utökade uppdrag. Dessutom har myndighetens verksamhet utökats med kompletterande aktörer vilket har medfört att Arbetsförmedlingens verksamhet i större utsträckning än tidigare utgörs av beställningar, upphandlingar och utformning av kontrakt och ersättningsmodeller.

Arbetsförmedlingen är en myndighet som inte lyder under lagtexter, utan regeringsförordningar. Det politiska styret medför att verksamheten och dess ledning hamnar i skottgluggen med jämna mellanrum, och det kan innebära plötsliga förändringar när det gäller förutsättningarna för verksamheten. Som generaldirektör ansvarar du för att genomföra följande uppgifter:

 

  • Lyft fram de eldsjälar som finns inom myndigheten och låt deras framgångsrika exempel bli norm. Hos dem finns kunskaper i hur man bygger goda relationer med både arbetsgivare och arbetssökande genom uppsökande, aktiv verksamhet, och en öppenhet inför att nå olika lösningar i syfte att hjälpa den enskilda.
  • Avsätt en bestämd del av arbetsförmedlarnas arbetstid som ska ägnas åt aktivt uppsökande av potentiella arbetsgivare. Inte sällan finns de positiva exemplen på mindre orter, där arbetsförmedlaren har en etablerad och god relation med det lokala näringslivet, och där man utifrån denna relation får lättare att hitta lösningar för den enskilde arbetssökande.
  • Utarbeta ett system med auskultanter; framgångsrika arbetsförmedlare får delvis i uppgift att vidareutveckla mindre framgångsrika kollegor. Medarbetare som trots vidareutveckling inte lyckas väl bör effektivt hjälpas att komma till sin rätt i en annan anställning. Varje förmedlare som inte fungerar i sitt jobb, kommer att blockera vägen till arbetsmarknaden för väldigt många andra.
  • Se över mängden jobbsökande varje arbetsförmedlare har ansvar för. Det finns exempel på arbetsförmedlare som har 360 kontakter. Att var och en av dem inte kan få erforderligt stöd av en enda förmedlare säger sig självt.
  • Driv verksamheten till att fokusera på att orka se den arbetssökande individen. Exempel: det finns arbetsförmedlare som kontaktar företag med budet “hej, jag har en här som du kan få lönebidrag för!”. Din uppgift är att se till att inga sådana samtal rings, utan istället börjar med “hej, jag har en person här som kan det här och det här, och vill utvecklas på det här sättet, och jag tror att du och ditt företag skulle ha glädje av att träffa denna person!”.
  • Benchmarka med TRR Trygghetsrådet och andra organisationer som bevisligen har åstadkommit goda resultat i omställning av människor på arbetsmarknaden.
  • Våga stå på den arbetssökandes sida gentemot dina chefer (regeringen) och dina underställda. Ifrågasätt när systemen eller funktionerna blir så fyrkantiga att de inte tjänar den arbetssökande. Exempel från verkligheten: en privat omställningsaktör som var underleverantör åt myndigheten lyckades hitta en öppning för en praktikplats åt en person på arbetsmarknaden. Det enda som krävdes av arbetsgivaren var att den tilltänkta praktikanten var en snabbkurs i programmet Photoshop. Omställningsaktören erbjöd sig att tillhandahålla kursen kostnadsfritt, för att hjälpa personen i arbete. Den ansvarige arbetsförmedlaren sade nej, och hänvisade till formella skäl. En sådan person har missförstått sin roll, och det är din uppgift som ledare att se till att alla förstår det.
  • Det finns inga “skitjobb”. För den arbetssökande är det bättre att få ett enklare jobb än att gå hemma och fundera på varför det blev som det blev med det förra jobbet.
  • Det finns mycket få ”omöjliga fall”. De allra flesta kan komma i arbete, men för vissa krävs ett stort stöd och specialanpassade insatser för att nå dit. Ditt jobb är att se till att de får det stödet.

 

KUNSKAPER OCH ERFARENHETER
Vi söker dig som har egen erfarenhet som privat arbetsgivare, eftersom förståelsen för det privata näringslivet är en central nyckel till att få andra människor i jobb. Småföretagarens erfarenhet är extra meriterande, eftersom anställningsbeslut är som mest känsliga i små verksamheter. Vi ser gärna att du har några misslyckanden i ditt bagage, som har gjort att du har lärt känna dina styrkor och svagheter bättre. Din kompetens är viktigare än dina formella meriter. Internationellt erhållen kompetens ser vi dock som extra meriterande.

 

PERSONLIGA EGENSKAPER
Som person behöver du framför allt ha förståelse för hur jobb skapas och vilka avvägningar som ligger bakom anställningar. Du förstår hur politik och opinion fungerar. En förutsättning för att du ska lyckas är att du har förmåga att bygga en fungerande relation till fackförbundet ST:s representanter på myndigheten. Därutöver är du är självgående, har goda ledaregenskaper, är målmedveten, strukturerad och har förmåga att se helhet och prioritera. Du har lätt för att skapa goda relationer till andra människor och är en bra kommunikatör. Och du glömmer aldrig vad som är ditt och verksamhetens viktigaste uppdrag.

 

Tillträde: Omgående.
Lön: Enligt överenskommelse.

Är du intresserad av denna tjänst, kontakta Arbetsmarknadsdepartementet. Urvalsprocessen är redan igång. Har du frågor är du välkommen att ringa rekryteringsansvarig, statsrådet Hillevi Engström på tel 08-405 10 00.

Arkiv

Fler bloggar