Annons

Ledarbloggen

Amelie Langby

Amelie Langby

Från och med nästa år ska civilanställda specialister inom polisen kunna gå en snabbutbildning för att bli poliser. Det rapporterade Ekot i går.

Specialister inom exempelvis teknik, ekonomi och juridik gör ett viktigt jobb inom polisen. Inte minst i utredningsarbete och för att skapa en organisation där polisernas tid bakom skrivbordet kan minskas till fördel för yttre tjänst. Möjligheterna att göra karriär som civilanställd är dock begränsade och till exempel kräver flera chefstjänster polisutbildning. Det har skapat oro för att specialisterna ska lämna polisen för andra jobb.

Mot den bakgrunden har Rikspolisstyrelsen beslutat om att civila specialister ska kunna gå en ettårig distansutbildning på halvfart för att bli poliser. Därmed får de samma befogenheter som dem som gått den längre polisutbildningen.

Någon med akademisk utbildning som har jobbat länge inom polisen kan säkert genom en kortare tilläggsutbildning bli en väl lämpad polis. Men det finns ändå något problematiskt i att utvidga polisbegreppet – mot bakgrund av att öppna karriärvägar.

Är det inte snarare de formella kraven för en specialist att avancera som skulle behöva ifrågasättas?

Arkiv