Annons

Ledarbloggen

Siri Steijer

Siri Steijer

Sverige har stått på sig i EU-förhandlingarna vad gäller förbud mot dumpning av fisk och hade en stor del i det glädjande beslut som togs på försommaren om minskad dumpning. Men i periferin har det muttrats om det svenska räkfisket, att Sverige minsann inte städat utanför egen dörr. Bland annat har Greenpeace anklagat de svenska räkfiskarna för dumpning av mindre räkor, till förmån för större. Enligt organisationen är grundproblemet att det i den svenska räkflottan finns för många stora fartyg i förhållande till hur mycket man får fiska. Då behåller fiskarna de stora räkorna och slänger tillbaka de mindre för att få så stor avkastning som möjligt på den tillåtna fångsten.
Nu har också Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) riktat kritik mot räkfiskarna. Enligt universitetet dumpas mellan 1000 och 2000 ton räkor varje år, vilket är betydligt mer än den kvot (1243 ton räkor) som de svenska räkfiskarna får ta upp i år. Svenska yrkesfiskares riksförbund förnekar att utkast sker, och förklarar sina fångster med att de har stora maskor i sina nät, och därmed kan rikta in sig på den större kokräkan.

Dumpningen sker till havs varför det är svårt att kontrollera om uppgifterna stämmer. Men Hav och vattenmyndigheten, som är ansvarig för regleringen av räkfisket, håller på att utreda situationen så gott det går. Man får avvakta resultatet. Men nog vore det pinsamt om det visar sig att vi står för en omfattande dumpning själva, efter allt motstånd vi bjudit andra på området syndande länder i EU.

Arkiv