Annons

Ledarbloggen

Siri Steijer

Siri Steijer

City Gross vill ge sina kunder möjligheten att få vin hemlevererat med matkassen. En tjänst som i ett modernt, på många sätt liberalt samhälle, inte borde vara något problem. Men i Sverige hamnar det på löpsedlarna.

”I Sverige är ju alla överens om att det är Systembolaget som ensamma ska ska sälja all alkohol” säger systembolagets vd Magdalena Gerger til SvD häromdagen. Ett ganska obehagligt försök att bekräfta sin legitimitet. För nog finns det många som gärna skulle vilja se monopolet gå i graven.

Utvecklingen har trots allt gått åt rätt håll. Den gamla över-disk-handeln har bytts ut mot självplock, skatten har sänkts på vissa varor och 2007 togs ett beslut i EG-domstolen som gjorde att utlandsbaserade företag fick börja hjälpa svenskar att importera vin vid sidan av Systembolagets verksamhet. Den apokalyps som alkoholmotståndarna och monopolkramarna utlovat inför varje reform har alltjämt lyst med sin frånvaro.

Sedan det 2004 beslutades att mer alkohol fick tas hem från övriga EU-länder har alkoholkonsumtionen dessutom sjunkit och enligt uppgifter från BRÅ har alkoholrelaterat våld minskat.

Trots detta är rädslan för att fler ska bli alkoholister monopolivrarnas främsta argument. De förordar en kollektiv bestraffning för att vissa inte klarar av att dricka.  Det är heller inte konstigt att den som har en alkoholist i familjen vill totalförbjuda berusningsmedlet. Men, det är som att låta ett brottsoffers mamma bestämma straffskalan.

Dessutom torde alkoholisterna drabbas minst av monopolet. De om någon vet ju att det kommer behöva dricka även under systemets stängda timmar, och kan därför bunkra.

Men ungdomarna då? undrar monopolivrarna. Jo, samma åldersgräns och straff för försäljning till minderårig ska naturligtvis gälla även efter en avreglering. Sedan får väl föräldrar och resten av samhället se till att ungdomar inte dricker. Att ålägga systembolaget och staten det ansvaret är högst bisarrt.

Ytterligare en oro verkar vara att utbudet skulle bli sämre om man avreglerar alkoholmonopolet. Ett direkt omyndigförklarande av alla svenska konsumenter, som enligt detta resonemang inte har tillräckligt med kunskap och smaklökar för att efterfråga bra viner i butikerna.

Nu är det möjligt att City Gross dras inför rätta, eftersom det enligt Gerger kan ”finns en öppning som måste stängas till”. Det känns onödigt, när så uppenbart är att monopolet vittrar sönder bit för bit.

Arkiv