Annons

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

”I lagens ögon är det här spelautomater. Det är ingen skillnad.”

Johan Röhr, chefsjurist på Lotteriinspektionen, redovisar med två meningar själva definitionen av en stelbent byråkrati i sitt svar till Daniel Goldberg på it-nyhetssajten idg.se. Spelkaféer ska nu tvingas betala en avgift efter en ändring i automatspelsförordningen, närmare bestämt 35 000 kronor om man har 26 eller fler spelautomater. Så kallade LAN-hallar ska omfattas av samma regler som enarmade banditer, Jack Vegas-automer och så vidare. ”Förströelsespel” ska alltså behöva tillstånd, och i kategorin ingår ”flipperspel, skjutare, målspel, TV-spel och spel i LAN-miljö”

Hur har Lotteriinspektionen tänkt här då? Inte alls, vad det verkar. Tankevurpan handlar om att man inte kan se skillnad på spel och hasardspel. Först ut att drabbas är Inferno Online i Stockholm, som enligt egen utsago är “världens största gamingcenter”. Ställen som detta är vattenhål för spelintresserade ungdomar. Såhär sade Erik de Basso, som är ekonomiansvarig på Inferno Online, om saken:

– De likställer vår verksamhet med att gå och spela Jack Vegas på krogen. Det är klart man blir förbannad.

En förståelig känsla. Om spelandet sker på en dator omfattas det av lagändringen helt enkelt. Och om det sker i förvärvssyfte. Men inte internetkaféer, för där surfar man bara. Det verkar som att Lotteriinspektionen alltså ska in och kontrollera vilken programvara som finns på datorn. Räknas patiensspel? Eller är det bara roliga spel som man måste betala för? Om Lotteriinspektionen inte hade sovit i ett par decennier hade de kanske vetat att populära spel som Battlefield 3 och Starcraft 2 har mer gemensamt med till exempel schack än med poker och kasino-apparater.

Men varför ska de som tillhandahåller möjligheter att tävla mot varandra i dataspel tvingas betala avgifter, när exempelvis tennis- och badmintonhallar slipper? Lotterikommissionens chefjurist Johan Röhr tycker att jämförelsen haltar:

– Nej, det är ju en helt annan typ av verksamhet. Det som är tillståndspliktigt är att man hyr ut datorer till allmänheten för att spela spel på dem.

Aha! Eller va? Nej, jag förstår verkligen inte hur de har tänkt. Egentligen är det inget nytt som har hänt, redan 2007 blev detta möjligt. Det nya är att man nu har börjat hota med böter, vilket verkar vara som hände Inferno Online. Men hela lagen är uppenbart feltänkt. Automatspelsförordningen är främst tänkt att stävja spelmissbruk. Du förlorar inte ditt livs samlade förmögenhet på att ha ihjäl en hord av utomjordingar på en dataskärm. Kanske kostar det dig en femtiolapp eller en hundring. Det verkar som att man vill straffa tv- och dataspelarna. Om den nya ändringen beror på statlig girighet eller ren och skär okunskap är dock svårt att säga. Konsekvensen kan oavsett det bli nedlagda gamingcenter över hela landet. I så fall ett hårt slag mot landets spelfantaster, gamers och nördar. Och inte minst mot företagarna som driver gamingcenters.

Arkiv