Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Heta debatter mellan vänsteranhängare och borgerliga är bra och viktiga. I bästa fall även klargörande om var skillnaden i värderingar går. I sämsta fall händer inget av detta, utan diskussionen får en pervers twist där felaktigheter och vulgärretorik helt tar över. Båda sidor gör sig sannolikt skyldiga till detta, men i frågan om valfrihet, välfärdsföretagande och vinst tar vänstern priset. Med erfarenhet av ett antal debatter och diskussioner om vinst i vården och företag som del av välfärden känns det rimligt påstå att få har koll på både vinst och välfärdsföretag.

Den borgerlighet som borde bjuda motstånd och med fakta och argument ge en sannare bild av vad det handlar om, verkar lite… vilsen. I SVT:s partiledardebatt i våras menade Alliansens partiledare att vinstfrågan är ointressant och att man hade för avsikt att bara prata kvalitet. Det kan man ju vilja, men om alla andra vill prata om vinsterna och dessutom gör det på ett felaktigt vis är det helt orimligt att inte vilja ta diskussionen. Vill man ha välfärdsföretag är vinster inte något problem. Att förbjuda vinst är att förbjuda företag.

Alliansens ansvariga gör klokt i att titta i den lilla skriften Privat vårdfakta 2013 (Vårdföretagarna). Allt är inte lika intressant däri, men ett par siffror är centrala för att vrida diskussionen till ett rimligt utgångsläge. På sid 28 anges hur stora de privata vårdföretagen egentligen är. 93% av företagen har 0-19 anställda. De är 10 130 i antal. Därefter följer i andelar 4% med 20-49 anställda (426 st), 1% med 50-99 anställda (147 st), 1% med 100-249 anställda (102 st) och 1% med över 250 anställda (55 st).

Vidare: Vård- och omsorgsbranschen har en nettoomsättning på 88,5 miljarder kronor, anställer över 120 000 personer i ca 11 000 st företag. Vinstutdelningen är 2,7% av omsättningen, 2,4 miljarder kronor.

Personalen i kommunal, landstings- och privat regi upplever att de får olika god tillgång till utbildning. I kommuner instämmer 34% av de anställda att de får den utbildning de behöver, i landstingen 46% och i privat regi är motsvarande siffra 55%.

 

 

Arkiv