Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Under morgonen har en het debatt rasat på Twitter om huruvida Fria Moderata Studentförbundets ”Amalthealinje” är strejkbryteri. För den som har missat så är det alltså ett studentförbund som kör en buss mellan Södersjukhuset och Karolinska Sjukhuset för att lindra effekten av strejken för resenärer längs denna rutt.

Strejkbryteri är det inte rent formellt, vad jag förstår. Om SL hade hyrt in FMSF att köra buss här vore det en annan femma, men nu är det ett kampanjande som inte lär göra någon som helst skillnad i fråga om strejkens genomslagskraft. Med tanke på att bara en enkel försening innebär ganska omfattande samhällskostnader behöver inte Kommunal oroa sig, Amalthealinjen lär inte så mycket som repa lacken i den pågående strejken. Bussen är en banderoll på hjul, inget mer. Och hela debatten kring den är på det hela taget ganska ointressant och förutsägbar.

 

Men strunt i det där. Nu vill jag berätta om ett pressmeddelande som nyss landade i min inbox, från Svenskt Näringslivs Mediaservice. ”Kommunal tar strid för välbetalda män”, basunerar rubriken ut, vilket alltså ska förstås som något illegitimt.

Hela pressmeddelandet som följer är en lång berättelse om hur den nu pågående strejken är ett enda stort hyckleri eftersom man inte strejkade när förhandlingarna för undersköterskorna pågick. Jag vet inte jag. Vill vi verkligen trumma in idén att om man ska strejka på ett område måste man göra det på alla? Att införa generell könskrigslogik över hela arbetsmarknaden verkar som en rätt dålig väg att vandra, även för Svenskt Näringsliv.

Det är väl givet att parterna försöker skjuta varandras argument i sank när det råder konflikt, men är det på allvar Svenskt Näringslivs inställning att fackliga organisationer ska avstå från att ta strid för medlemmar om de är män? Det hoppas jag inte.

 

Arkiv

Fler bloggar