Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Företag skapar inte bara varor och tjänster. De skapar också arbetstillfällen, som gör det möjligt för människor att tjäna pengar och försörja sig själva och de sina. Små och medelstora företag har bidragit med 300 000 nya nettojobb under perioden 1990-2009, det visar en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Samtidigt har antalet jobb i storföretag minskat med 100 000 under samma period.

Sverige behöver fler jobb i privat sektor. Sålunda bör vi satsa stenhårt på nya småföretag? Nej, så enkelt är det inte, säger ekonomerna bakom ESO-rapporten. Framtiden behöver inte se ut som historien, och vad som är den bästa storleken på företag varierar mellan branscher och epoker. Lagstiftare och reglerare bör förhålla sig neutrala.

Det är lätt att hålla med – och nödvändigt att säga emot.

Visst är det angeläget att inte glömma bort storföretagen. De spelar en mycket stor roll i svensk ekonomi: de står för lejonparten av FOU-satsningarna, de har tillgång till marknader på många håll i världen och de är mycket viktiga som samarbetspartner till mindre företag. Det finns många goda skäl att förbättra deras arbetsvillkor i Sverige.

Samtidigt finns ännu starkare skäl att ägna omsorg åt småföretagandet och då inte minst ny- och tillväxtföretagandet. Det är ju inte som om vi i dag levde med perfekt jämlikhet mellan stora och små, som skulle äventyras ifall det entreprenörsdrivna företagandet fick bättre villkor. Tvärtom finns allt vackert tal om småföretagande till trots en oginhet och tondövhet i regelverken inför att vara aktiv ägare i egen rörelse.Vill vi få mer av nyföretagandets dynamik och löften om utveckling, behöver villkoren för att ta personlig risk och satsa egna resurser bli betydligt bättre. Är det att särskilt gynna småföretagande? Då får vi leva med det.

Arkiv

Fler bloggar