Annons
X
Annons
X

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Vad tycker svenska folket? Ni har läst opinionsundersökningar i det oändliga, men det går att mäta på fler och lite djupare sätt. I en intressant liten studie från Demoskop försöker man komma bortom partibeteckningarna och närmare den verkliga kärnan för väljarnas ställningstaganden: ideologin och den idémässiga självbilden

Låter man väljare placera in sig själva på en skala från ett till tio där ett är längst till vänster och tio längst till höger, hamnar medeltalet en aning till höger: 5,53. Där finns dock inget av riksdagspartierna, närmast är faktiskt Sverigedemokraterna med 6,49. Partiet är extremt i frågor som har med invandringen att göra men vad gäller mycket annat upplevs man ligga i mittfåran.

Vad gäller övriga partier finns en mycket tydlig skillnad mellan blocken. Medan de borgerliga ligger i spannet 7,04 – 7,87, återfinns V, S och MP i spannet 2,09 – 4,15. Det stämmer alltså att MP:s väljare har närmast till borgerligheten av de rödgröna, men avståndet är långt. Blockpolitiken har gjort mycket tydligt avtryck i självidentifikationen.

Sedan finns förstås en variation inom varje partis grupp av sympatisörer – och många andra faktorer än höger-vänster-identitet som avgör hur man röstar. Men det är tydligt att det inte blir någon enkel resa för ett parti som plötsligt bestämmer sig för att byta block.

Hur står det då till på den mer traditionellt ideologiska fronten? Ja, ska man göra en topplista ser det ut så här när väljarna anger vilken grundsyn de känner mest för:

1. Socialdemokrati    21 procent

2. Liberalism              18 procent

3. Socialliberalism    17 procent

4. Konservatism         14 procent

5. Socialism                10 procent

6. Grönt                         9 procent

7. Nationalism            5 procent

Här varierar det betydligt mer mellan de borgerliga partierna. Moderater anser sig vara konservativa eller liberala, Kristdemokrater konservativa eller socialliberala. I Centern kommer grönt bara trea efter socialliberalism och liberalism, och i Folkpartiet dominerar liberalism och socialliberalism totalt. Fast 7 procent av folkpartisterna uppfattar sig som konservativa, en större andel än inom Centern. Enhetligheten är större till vänster. Ideologierna har inte den kraft de en gång hade, och det ideologiska språket har svårt att nå fram, men det betyder inte att ideologi som faktor har förlorat förklaringsvärdet totalt. Alla partier är koalitioner men allt vad det innebär och en del har det knepigare än andra.

Arkiv