Annons

Ledarbloggen

Siri Steijer

Siri Steijer

I Svt Debatt i torsdags hävdade Ann-Margrethe Livh (V) att bränderna i Husby är ett resultat av Alliansens politik, som enligt henne ökat klyftorna. Ytterstadsborgarråtet Joakim Larsson (M) bemötte henne med att ”man inte bör plocka politiska poäng i en situation som denna”. Men de borgerliga politikerna har några ess i ärmen som de borde skaka fram.

Järvalyftet har visserligen kritiserats för att vara miljoner i sjön, men likväl är projektet ett tecken på att området inte glömts bort. Ambitionen är att ”skapa en positiv social och ekonomisk utveckling i området” och 450 miljoner kronor satsas på Järvaområdet perioden 2007- 2014. Dessutom ska bland andra Familjebostäder och ”Hållbara Järva” stoppa in flera hundra miljoner kronor var.

Poliskontor finns i Husby, det finns bankomater i centrum, vårdcentral och kulturförvaltningen har flyttat dit. På biblioteket finns Berättarministeriet, en frivilligorganisation som vill inspirera unga att skriva. Kommunfullmäktige har beviljat cirka 900 feriejobb i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, i vilken Husby ingår. Det är fler jobb än någon annan av ytterstadens stadsdelar fått. Centrum för gestaltning, ett samarbete mellan Kista teater, Stockholms universitet och konstnärliga högskolor i Stockholm har startat i området, liksom Järvalärling” som är en satsning för att skapa en yrkesutbildning nära arbetslivet.

Vad gäller skolpengen har omfördelning baserad på socioekonomiska förutsättningar blivit alltmer generös under Alliansens regeringstid. 2011 kom Skolverket ut med en rapport om resursfördelningen till grundskolan. Slutsatsen blev att tre fjärdedelar av kommunerna år 2011 hade börjat använda sig av en resursfördelningsmodell med ett socioekonomiskt tillägg, mot två tredjedelar 2007. I de flesta av dessa kommuner hade också summan som fördelades ökat.

I år har Stockholms stad infört en ny modell för omfördelning av skolpengen till förmån för skolor i socialt utsatta områden. Den genomsnittliga skolpengen per elev och år för alla skolor i kommunen ligger på 68 746 kronor för barn i lågstadiet, 73 499 kronor för barn i mellanstadiet och 85 483 kronor för barn i högstadiet.

Utöver detta delas alltså det socioekonomiska stödet ut. Husbygårdsskolan får drygt 33 000 kronor extra för varje elev och år. Det är ett par tusen mer än i fjol. Rinkeby/Askebyskolan får 36 000 kronor, vilket är en höjning med 3000 kronor sedan förra året.

Detta kan jämföras med Skarpnäcks skola som får 2 000 kronor per elev och år. Eller Kista Montesoriskola som får 3000 kronor.

Det verkar varken vara brist på politiskt engagemang eller pengar som är problemet i Husby. Detta är viktigt att inse såväl i diskussionen med vänstern som med de stenkastande ungdomarna. Joakim Larsson borde därför plocka sina poäng.

Arkiv