Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Åsa Linderborg skriver upprört om gårdagens Uppdrag Granskning. (Som jag skrev lite om på ledarbloggen häromdagen.) Eller nej förresten. Upprört är fel. Hon skriver stramt kritiskt och anklagande insinuant. Att hon skulle göra det var väl förväntat och jag har ärligt talat inte särskilt mycket ork att dissekera hennes text, det är inte så intressant. Men en sak förtjänar lyftas fram och skjutas i sank och det är följande:

”Två av tre exempel handlar om somalier. De var liksom med i hela programmet, men fick aldrig riktigt komma till tals. Bilden som frammanas i UG är att somalier är analfabeter, våldsamma, lätta rekryteringsoffer för terrorism.”

 

Så var vi där igen. I utmålandet och misstänkliggörandet av andras syften medelst uppenbar förvanskning. För nej. Det där är sannerligen inte bilden av somalier som ”frammanas” i Uppdrag Granskning. Linderborgs beskrivning är direkt felaktig och det är nästan häpnadsväckande fräckt att hon ens skriver de där raderna. Tror hon att det bara är hon som har sett programmet eller vad är det frågan om?

Törs man påminna kulturchefen om att en av programmets tre huvudpersoner var den somaliska journalisten Amun Abdullahi. Eller räknas inte hon som ”riktig somalier”. Och inslagen med DJ:n Kadafi Hussein, de kan inte heller betraktas som en somalier som kommer till tals?

Märkligt. Det ser nästan ut som att Åsa Linderborg osynliggör alla som inte tjänar hennes poänger.

Arkiv