X
Annons
X

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

I dag dömdes Fazil Say, en världsberömd pianist, till tio månaders fängelse för att ha hånat Islam. Så vad hade han gjort? Han hade retweetat, det vill säga spritt vidare, en skämtsam kommentar om islam på Twitter. Han var en av 165 personer som retweetade det, men det spelar tydligen mindre roll. Det är inte första gången Turkiet straffar människor av liknande skäl. Nobelpristagaren Orhan Pamuk fick böta efter att i en schweizisk tidning sagt att turkar hade dödat trettio tusen kurder och en miljon armenier.

Domen mot Say tyder på religiös dogmatism, eftersom det är känt att Say är ateist. En sådan religiös nit har tidigare inte har varit utmärkande för Turkiet men har tilltagit på senare år i och med att islamistpartiet AKP styr landet. Att det har dröjt för Turkiet att bli EU-medlem har av vissa setts som grundat i islamofobi, och det finns visst fog för den kritiken. Men lika mycket handlar det om att Turkiet fortsätter att förtrycka sina minoriteter, vägrar erkänna det armeniska folkmordet och respektera grundläggande liberala rättigheter. Med den orättvisa domen mot Fazil Say tar Turkiet ett steg i fel riktning.

Arkiv