Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Det blir inget vinstförbud för välfärdsföretag, men kommunerna ska få vetomakt och rätt att välja bort företagsdriven verksamhet vid upphandling. Det är innebörden av ett förslag som partistyrelsen (S) lagt nu på eftermiddagen. Debatten återstår men allt tyder på att den har förvandlats till en formalitet och att partikongressen fastnar för kompromissen.

Vad betyder då det? Att valfriheten minskar för välfärdens brukare. Att det blir svårare att erbjuda alternativ till kommunala verksamheter. Att osäkerheten ökar inför framtiden.

Samtidigt räddar kompromissen ansiktet på partiledningen. Stefan Löfven har varit tydlig med att han motsätter sig ett vinstförbud. Mer makt till kommunalråden har han däremot inte mycket emot.

Många deppar. Friskolornas riksförbund, Vårdföretagarna och andra skickar ut ilskna pressmeddelanden, och de har goda skäl. Men en sak är viktig att erinra sig i detta läge: Oavsett vad man tror i talarstolen i Göteborg är den socialdemokratiska partikongressen något helt annat än Sveriges riksdag. Och även om kompromissen omfattar såväl partivänster som partihöger innefattar den inte de tilltänkta samarbetspartnerna i Miljöpartiet. Läs här, till exempel.

Arkiv