X
Annons
X

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

Sociala medier har blivit ett sätt för politiker att mobilisera väljare. I USA ligger man som vanligt i framkant och där har snart sagt varenda politiker twitterkonto. Minns till exempel Barack Obamas kampanj 2008. I Sverige är twitter förvisso välanvänt, men ännu har svenska politiker mycket kvar att lära vad gäller genomslag och förmåga att kommunicera sin politik där. Även andra sociala medier används i kampen om opinionen. Till exempel har både Filippa Reinfeldt, Kent Persson och Lars Ohly konton på bilddelningssidan instagram. Men för att hitta någon som verkligen använder instagram effektivt får man ta ett skutt till Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Bortsett från att han är en hårdför diktator som kränker de mänskliga rättigheterna så verkar Ramzan Kadyrov vara en hyvens kille. För den som inget vet om honom ser det hela rätt charmigt ut. Och nästan över en natt har han blivit ett fenomen på instagram med 96 000 följare. Själv säger han att det tar mycket energi att lägga upp flera bilder om dagen. För pr-syften är det dock värt mödan. Dessutom är instagram användbart av antidemokratiska skäl. ”Jag har nu möjligheten att övervaka allmänhetens åsikter i realtid”, som han sade i huvudstaden Grozny den fjärde mars.

Ramzan Kadyrov styr en av världens farligaste regioner med järnhand. Av det syns inget på instagram som är fyllt med glada människor. På en bild äter han middag med skatteflyktingen Gerard Depardieu, på en annan gosar han med ett rådjur, sedan leker han med något av sina sju barn, och avslutar dagen med att styrketräna med en kompis. Ständigt med ett glatt leende. Att döma av bilderna är han en känslig, kärleksfull kille som gillar att ungås med familj och vänner. Det är svårt att få ihop den bilden med alla uppgifter om övergrepp mot politiska motståndare, tortyren av misshagliga, den hänsynslösa kampen om makten mot andra krigsherrar och hans uttalade stöd för hedersmord med hänvisning till att män äger sina fruar. Det har inte hindrat en rad kändisar från att hedra honom på hans 35-årsdag 2011, bland annat Jean-Claude Van Damme, Hilary Swank och sångaren Seal. Human Rights Watch har gått så långt som att säga att det som pågår i Tjetjenien, med Kadyrovs goda minne, är så grovt att det handlar om ”brott mot mänskligheten”. Det gör instagram-kontot extra intressant att följa. Så här ser Machiavellistrategin för det 21:a århundradet ut.

Mys med rådjur.

Mys med rådjur. (Källa: http://instagram.com/kadyrov_95)

Mys med barn.

Mys med barn. (Källa: http://instagram.com/kadyrov_95)

Mys med Gerard Depardieu.

Mys med Gerard Depardieu. (Källa: http://instagram.com/kadyrov_95)

Gymmys med kompis.

Gymmys med kompis. (Källa: http://instagram.com/kadyrov_95)

Arkiv