Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Håkan Juholt är ofrivilligt aktuell med anledning av den bok som omskrivs på ledarsidan idag och som föranleder att Pär Nuder överväger att anmäla statsvetarprofessorn Tommy Möller och SVT-journalisten Margit Silberstein för förtal.

Att Juholt åter är i ropet för åtminstone mina tankar till det som tveklöst måste vara ett av svensk politiks mest odödliga citat, nämligen det om gropen. Det var i en intervju med Aftonbladets Anette Holmqvist i november 2011 som Juholt yppade följande, i ett svar på en fråga om aktuella opinionssiffror:

”Vi har inte börjat någon återhämtning, vi är inte på väg upp i opinionen. Vi som parti är på väg upp ur gropen, vi ligger inte ner och har inte våta filtar över oss, vi gömmer oss inte i gropen utan vi har börjat bygga en stege och är på väg upp ur gropen, vi tittar och ser hur det ser ut där framme, vi tittar och pekar ut en färdriktning.”

 

Om Håkan Juholt i början av sitt ledarskap fick väldigt stort erkännande för sina retoriska färdigheter – medryckande och målande tal och argument – så är väl detta exempel på när hans förmåga att måla bilder liksom rusade i väg lite. Lite som det där med pingvinerna. Likväl återanvändes ”gropen” i början av december i P1.

Och faktiskt. Jag skriver inte det här bara som skoj. Gropen-citatet ovan är, på sitt absurda sätt, en mycket målande beskrivning av hur ett parti i kaos famlar efter stabilitet.

I juni samma år gästade Håkan Juholt Korseld. Avsnittet kan ses här.  Efter inspelningen skrev jag detta och jag vidhåller även nu att han var en väldigt rolig och trevlig gäst.

Arkiv

Fler bloggar