Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Förra våren skrev jag om Regelrådets årsrapport 2011 och om den bristande kvaliteten på nya regler med adress till företagen – och särskilt i fråga om konsekvensutredningar avseende påverkan på företagens ekonomi. Rubriken var Inte konstigt att företagen knorrar. Tyvärr finns det inte särskilt mycket att vara glad åt i årsrapporten för 2012:

”Under 2012 har Regelrådet granskat 458 remisser och yttrat sig i 145. Andelen tillstyrkta förslag har ökat något och ligger på ca 74 procent. Motsvarande siffra för godtagbara konsekvensutredningar ligger dock kvar på 42 procent. En klar förbättring har noterats hos myndigheter medan konsekvensutredningar som remitteras av departementen uppvisar sämre resultat. Särskilt alarmerande är de fall där regeringen har tillsatt en utredning. I dessa fall har 76 procent av konsekvensutredningarna underkänts av Regelrådet.”

Näringslivets regelnämnd konstaterar i sin årsgranskning Regelrapport 2012 att det som undertiteln lyder är ”dags för leverans i regeringens arbete”:

”Företagen anser att regelkrånglet har ökat; 15 procent år 2012 jämfört med 11 procent år 2011 har denna uppfattning. Förändringen grundar sig helt på att det är företagen med 1-9 anställda som anser att det blivit krångligare, medan företag i storleksklassen 10-49 och 50 eller fler anställda anser att det blivit enklare. Men med hänsyn till att antalet företag är störst i storleksklassen med 1-9 anställda kan förändringen i övriga storleksklasser vid en sammanvägning inte väga upp svaren från de minsta företagen.”

Det är alltså inte konstigt att företagen fortfarande knorrar.

Arkiv

Fler bloggar