Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

På Expressens debattsida påminns i dag läsarna om felmarginalerna i opinionsmätningar. Det är Torbjörn Sjöström, vd för opinionsinstitutet Novus, som tycker att felmarginaler ska redovisas, alltid och tydligt. ”Faran att publicera felaktiga siffror underskattas ofta”, skriver han helt korrekt.

Frågan om hur fel mätningarna har är förstås intressant. Men det är också intressant att se frågan från andra hållet. Hur rätt visar egentligen mätningarna?

På nya statsvetarbloggen Politologerna refererar Anders Sundell med fina diagram hur avståndet till närmsta val avgör exaktheten i opinionsmätningarnas förutsägelser. Föga förvånande kommer han fram till att tidigare opinionsmätningar är sämre på att förutsäga valresultatet. Men det är kul att se när under mandatperioden det börjar likna något. Det är först under det sista året.

På annan plats benar Rickard Öhrvall ut ”den mytomspunna felmarginalen”, för den som inte nöjer sig med Expressens debattartikel.

Arkiv