Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I en rad artiklar driver Expressen en märklig tes. Tidningen påstår att Fredrik Reinfeldt ”vill se fler svenska låglönejobb”. Mot detta ”Reinfeldts förslag” låter man sedan kritiker uttala sig. Exempelvis heter det såväl att ”Stefan Löfven sågar Reinfeldts förslag” som att ”Wallenberg dömer ut Reinfeldts förslag”.

Men Expressen uppvisar inget stöd för påståendet att Reinfeldt verkligen föreslår något sådant. Tvärtom säger Reinfeldt uttryckligen att ”jag står för att i Sverige har vi en strategi där vi höjer löner” och ”jag önskar att vi ska få fler enkla jobb men på de lönenivåer som Sverige har etablerat”. Det sistnämnda är förvisso en dröm om en tulipanaros som statsministern förtjänar kritik för – sannolikt skulle Sverige kunna dra nytta av en något högre andel låglönejobb, för några okvalificerade jobb med hög lön lär aldrig dyka upp – men poängen här är att Expressen inte har täckning för vad de påstår.

Det är förstås teoretiskt möjligt att Expressens pigga reportrar någonstans har ett uttalande från statsministern där han föreslår fler låglönejobb, men det är ju obegripligt att inte i så fall publicera just det.

Nu är det svårt att komma till någon annan slutsats än att Expressen vilseleder läsarna om vad Fredrik Reinfeldt har sagt.

Arkiv