Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Efter Nyamko Sabunis minst sagt märkliga och avslutande DN-debattare (19/1) om något slags kvotering i näringslivet, har partiledaren Jan Björklund fått brev i ämnet (diarienummer (U 2013/389). Viveca Ax:son Johnson, ordf Nordstjernan AB, ifrågasätter brevledes såväl Sabunis initiativ som FP:s historiska förhållningssätt till näringslivet. Det har i FP då och då funnits en regleringsiver som en gång ledde till beredvillighet att understödja löntagarfonder.

Efter några år lutade sig FP åter mot de marknadsliberala idéerna. Ax:son Johnson skriver: ”Efter snedsteget i den tidiga löntagarfondsdebatten har Folkpartiet allmänt uppfattats som en principfast försvarare av själva grunden för en marknadsekonomi – Folkpartiet har försvarat äganderätten.”

Men nu är det dags igen.

”Det är uppenbart att artikeln (…) på samma sätt som 1970-talets löntagarfondsframstöt har samma partitaktiska syfte. Könssammansättningen av företags styrelser och ledningar påverkas i olika länder av olika faktorer. Föreställningen att detta skulle vara ett legitimt område för politiska ingrepp bygger på en övertro på politikerns förmåga att lägga livet till rätt.”
Ax:son Johnson avslutar med att hon hoppas FP denna gång håller sig till den marknadsliberala linjen och värnar företagens äganderätt.

Vad säger partiledare Jan Björklund om detta? För eller emot äganderätt? För eller emot kvotering till bolagsstyrelser? Ska företagens näringsfrihet inskränkas varje gång en politiker får lust att dona med statistiken?

Sabunis efterträdare Maria Arnholm var tydlig när hon tillträdde. På presskonferensen där Arnholm presenterades svarade hon ett tydligt nej på frågan om hon var för kvotering till bolagsstyrelser. Förhoppningsvis kan hon bidra till att FP håller rätt kurs.

Arkiv