Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

USA har fått en ny utrikesminister efter Hillary Clinton. Det blir John Kerry, som var rätt misslyckad som demokraternas presidentkandidat 2004 men nu har en solid meritlista i senaten. Visserligen är han än så länge bara nominerad av president Obama men han lär inte få några problem att passera Kongressens nålsöga.

FN-ambassadören Susen Rice hade sannolikt varit Obamas förstahandsval men allt sedan hennes felsägning om terroristattacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi i september har hon varit högvilt för arga republikaner. Till skillnad från Kerry hade hon fått stora problem att bli godkänd. Rice drog själv nyligen den slutsatsen och meddelade att hon inte längre ville vara påtänkt som efterträdare till Clinton.

Visserligen sätter personen alltid en viss stämpel på positionen, men Obamas val av Kerry är inte någon signal om nya tider. Senator Kerry har länge varit en av dem som haft presidentens öra i utrikespolitiken.

Och Hillary Clinton då? Ja, det lär nog bli spekulationer om hon kommer att söka den demokratiska kandidaturen i presidentvalet 2016.

Arkiv