Könssocialism när V får bestämma

Könssocialism! Till detta obehagliga ord kunde P1-lyssnare vakna i morse. Det var vänsterpartiets Uje Brandelius som sa det och ytterligare ett par märkligheter.

För det första var hans tes att feminism per definition är en vänsteridé. Eller kanske ännu mer en vänsterparti-idé, faktiskt. Att feminismen är en klassisk liberal idétradition medan Brandelius parti nog får ses som en relativt liten (och alltjämt krympande), tidsbegränsad företeelse, påverkade inte hans analys.

Genom att på vänstervis kritisera skattesänkningar, avregleringar och den borgerliga regeringens reformer i största allmänhet, ville Brandelius föra i bevis att feminism är vänster. Typ. Det fungerade dåligt. Omskrivningen till könssocialism stärkte inte hans case… (Varför inte lämna feminismen i fred och tala könssocialism i stället? Det hade varit roligare.)

När bevisledet ser ut enligt nedan lämnas åtskilligt övrigt för den logiskt petiga att önska:

 1. V är feminister
 2. V är emot skattesänkningar
 3. Regeringen sänker skattenErgo: Regeringen är emot feminister

Om man i stället, vilket Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund bidrog med i P1, talar om feminismen i ett större sammanhang kan diskussionen bli givande.

Men det är inte lätt gjort när Brandelius öppnar diskussionen med:

”Jag tycker att begreppet feminism, det får inte behållas av högern helt enkelt. Feminism för mig det är könssocialism, (..) är man inte med på den premissen så tycker inte jag att.. då vill jag behålla feminismen för mig själv, för vänstern.”

Jaha.

Det är ungefär lika relevant som om Kent Persson på detta skulle svara: ”Nä, för den behåller vi!”

Men i ett ska Brandelius ha en eloge. Han må misslyckas i sitt uppsåt att förklara hur feminism är synonymt med V:s partiprogram, men han klarar desto bättre att beskriva vänsterns syn på rättvisa.

Han säger upprört att ”högerpolitik är att det är okej att öka klyftorna om alla får lite mer i plånboken”. Huvudet på spiken, Uje!

Det är också exakt här liberaler och vänster skiljer sig åt. Medan V hellre ser att alla får det ekonomiskt sämre alternativt oförändrat än att skillnaderna ökar, menar liberaler att så länge den som har det sämst ställt får det bättre är varje förändring rätt.

Detsamma gäller synen på rättvisa, och synen på jämställdhet. För V är det utfallet som spelar roll. Om inte alla går i mål samtidigt är det inte ett rättvist lopp. En liberal feminism säger i stället att utfallet är ointressant, så länge villkor och regler är desamma för alla. Lika rättigheter är alltid rätt.

 

Visa kommentarer (99 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000285488778 Pether Pettersson

   Antar att du e högerfolk och inte vill erkänna att du är marxist. Eller så vet du bara inte vad feminism är, men det gör dig inte till mindre marxist bara för att du inte vet vad det är du tror.

 • mikaelsod

   Antar att svaret var till mig, det är mig du citerar, även om inlägget ligger snett…
  Jag är helt cool med könsneutrala förskolor och promonet ‘hen’, så länge du inte menar att en könsneutral förskola är en som aktivt försöker påverka barn i den ena eller andra riktningen. Det skall finnas både dockor och bilar att leka med, men man bör varken ta dockor från de pojkar som väljer att leka med dem eller de flickor som väljer att göra det. Då är man könsneutral, men om du och dina gelikar kommer in i bilden befarar jag att ni med käönsneutral menar att flickor måste leka med bilar, och pojkar med dockor, för att motverka det ni anser vara felaktiga normer. Då är jag inte längre cool (och då är det inte löngre neutralt).

 • Anonym

  Det är obegripligt att V-partister får det mediala utrymme de får. Om man ser på det partiets ideologiska bakgrund så borde varken media eller andra partier befatta sig med dem

 • Tom Kosselcone

  Inte alls obegripligt med tanke på att ca 70% av journalistkåren sympatiserar med S+MP+V. Ser man bara på V så sympatiserar ca 15% av journalisterna med detta parti dvs 3-4 ggr mer än vad partiet fick i senaste valet!

 • Anonym

  Jo jag känner till hur den verkligheten ser ut och förstår vilka effekter det medför. Men troligen är det nog så att journalisters faiblesse för Mp och V mest är ett mode och inte ett politiskt ställningstagare. Man vill passa in i gruppen. Det är som att ha hängröv på jeansen och lika dåligt underbyggt. Det säger en del om dagens journalister. Läs gärna vad Mats Svegfors skriver i frågan i Expressen idag

 • Thomas Johansson

  Även om likvärdighet och likhet är två begrepp som ofta är synonyma är detta knappast fallet när det kommer till denna fråga. Feminism var liberal under tiden den stod för likvärdighet. Att betalningen ska baseras på det faktiska arbete som utförs och inte kön. Att man ska vara fri att bestämma över sitt egna liv utan att tvång ska begränsa en. Nu för tiden verkar feminism stå för likhet. Att alla ska göra samma saker lika mycket och att personliga val ska vara eftersatta likheten. Alla ska få samma betalt oavsett arbete. Alltså ett typiskt socialistisk synsätt. 

 • Tom Kosselcone

  Jag försöker undvika högintellektuella alster som AB och Expressen men visst går det trender inom journalistvärlden liksom inom andra miljöer.
  Sedan 60-talet, gissar jag, är det vänsteridéer som gäller inom journalistskrået. Detta kanske som en kraftig motreaktion på vad som var trendigt på 30-40-talet inom tidningsvärlden (brrr). Tyvärr har dock objektiv saklighet och personlig integritet aldrig varit en stark trend inom det svenska mediaväsendet.

 • Anonym

  Tredje sista stycket förstår jag inte.
  Huvud mot skalle då?
  Hammarhuvudet träffar spikskallen.
  Sätt spiken i foten : Fastspikat !

 • Anonym

  Nu får ju inte V bestämma, som tur är. Men V skulle kunna ingå i en framtida S regering och det är skrämmande. Vad kommer dom trumfa igenom för vansinnigheter för att i övrigt stödja S…

 • http://www.facebook.com/people/Milla-Eriksson/100003550909514 Milla Eriksson

  Vilka är dessa frihetstörstande liberaler som Ludvigsson hänvisar till? Liberalen är så vitt jag förstår en utrotningshotad art i svensk politik och den mytomspunna feministliberalen är väl närmast att betrakta som den svenska politikens Loch Ness odjur.

 • Anonym

  Senast jag kollade så var just före detta ”flyktingar” bland merparten av de röster som demoniserar andra folk, skriker av upprördhet när någon motarbetar stereotyper, förringar kristendom (men propsar på mer islam), förlöjligar transvestiter och homosexuella, etc.
   
  Jag antar att du bejakar en ”monumental avsky” mot dessa grupper också, inte bara mot svenskar, eller är du bara en i raden av ologiska hycklare i den här frågan?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1116882091 Daniel Ågren

  Din anti-intellektualism är helt otrolig. Mina påståenden är basal samhällskunskap och du kan inte hur mycket du än vill bestämma var jag står politiskt, det är inte din sak att göra. Jag är inte höger, vare sig såsom SD, KD eller gammelmoderater. Marx analys av lönearbetets effekter på arbetarklassen i industrisamhället håller jag med om och det tror jag de flesta som skulle bemöda sig att läsa dem skulle. Däremot är hans förslag till lösningar på problemet vansinne. Så nej, du har fortfarande fel angående alla begreppen och du har precis lika fel angående mig. Själv då? Skippade skolböckerna till förmån för Flashback eller?

 • Anonym

  Tittar du på borgerliga politiker i Sverige så är de absolut flesta snarare liberala än konservativa.

 • Anonym

  Det finns inget konservativt parti i riksdagen. Hela alliansen innehåller olika schatteringar av liberalism. Även socialdemokraterna har lagt sig till med mycket av det liberala tankegodset. Det är det som är Folkpartiets problem. De andra partierna har infogat de liberala idéerna i sina egna, och detta så till den milda grad, att t.ex. Moderaterna nu är mer liberala än Folkpartiet.

 • Anonym

   Att olika partier älskar förbud och straff och hårdare tag och övervakning och sortering av människor ser jag inte som typiskt liberala saker.

  Man får handla på vilket riskkapitalapotek man vill, bara staten obegränsat får läsa all din epost.

 • Navigare necesse est

  Nåja, retoriken känns igen. Vänstern har sin näring i att utmåla sig själva i opposition och i kamp mot en ”patriarkalisk höger”. När V inte kan upprätthålla den bilden så krymper både antalet anhängare och mediautrymmet (som för övrigt är rejält överdimensionerat i förhållande till vänsterns storlek). Det hen inte alltid tänker på är att V suttit i knäet som kamrat 4 % i en för övrigt socialistisk präglad maktapparat sedan 1932.
  Ordet feminist är infekterat. Jag tycker att kvinnors och mäns lika värde, rätt och möjligheter är en viktig fråga. Om någon partipolitisk kraft vill göra detta till ”sitt eget” beskärs både klok debatt och kanske också klokt beslutsfattande. Ur ett icke partipolitiskt förankrat perspektiv ser jag mig gärna som feminist. Dock ska politiken veta sina gränser, allt är inte politik.

 • Anonym

  Senast jag kollade så var just före detta flyktingar bland de röster som demoniserar andra folk, upprörs när någon motarbetar stereotyper, förringar sekularism och kristendom (men propsar på mer islam), förlöjligar transvestiter och homosexuella, etc.
   
  Jag får anta att du bejakar en ”monumental avsky” mot alla människor som har sådana värderingar, för du är väl inte bara en i raden av ologiska hycklare i den här frågan?

 • Anders Eklund

  Det enda liberala partiet jag känner till är KLP, men de finns tyvärr inte i riksdagen.

 • Anders Eklund

  Det enda liberala partiet jag känner till är KLP, men de finns tyvärr inte i riksdagen.

 • Anonym

  Senast jag kollade så var just f.d flyktingar bland de röster som demoniserar andra folk, upprörs när någon motarbetar stereotyper, förringar sekularism och kristendom (men propsar på mer islam), förlöjligar transvestiter och homosexuella, etc.
   
  Men jag får väl anta att du bejakar en ”monumental avsky” mot alla människor som när sådana värderingar, att du inte bara är en i raden av ologiska hycklare i den här frågan?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1116882091 Daniel Ågren

  Du antar uppåt väggarna. Sen ser jag inte vad mina övertygelser har något med ämnet att göra, men bara för sakens skull ska jag svara. Nej, jag är inte höger och nej jag är inte marxist. Feminismen existerade innan Marx och få intellektuella som Marx har varit så hatade av högern. Eftersom dina definitioner av begreppen motsäger elementär samhällskunskap så vet jag inte om jag ska ta dig på allvar, men för att respektera diskussionen lägger jag bevisbördan på dig att backa upp dina påståenden.

 • Anonym

  Jag hoppas Maria Ludvigsson läser igenom vänsterpartiets partiprogram och hur män beskrivs där om man bytte ut män mot judar så påminner det om ett annat parti formuleringar kan vara lämpligt att lyfta fram granskningen och frågorna ett halvår innan valet bara ett tips.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000285488778 Pether Pettersson

   Du verkar tro att dagens feminism har något som helst att göra med frihetsrörelsen i Frankrike, eller ens den i början av 1900talet. Något som inte kan vara mer felaktigt.

 • Martin Engdahl

  Könskampen är medlet för målet frihet från ett urgammalt socialt system, något som liberalismen har lite koll på. Socialismen har dock gång på gång visat att frihet är ointressant så länge ideologin står fast; de stora affischnamnen för socialism (Kuba, Kina och Nordkorea) går ju riktigt bra på frihetsfronten har jag hört…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1116882091 Daniel Ågren

  Det är klart att den har, även om det är långt tillbaks så är det de ideologiska rötterna och att det sen finns grupper som idag avvikt långt ifrån rötterna är en helt annan sak. Du påstod att feminismen är en marxistisk ideologi och antydde att högerfolk skulle påstå sig vara marxister. Det är vad som är felaktigt.

  Jag ser inte heller det resonemanget vidareutvecklas utan du gör istället en massa lösa antaganden om min person. Jag tror vi var färdiga här.

 • Lionel Hutz

  Nej, naturligtvis föds vi in i vår roll utan valmöjligheter och förmåga att styra våra egna liv…
    
  Din åsikt är m.a.o. bara en produkt av din klasstillhörighet och uppväxt och du är därför inte kvalificerad att bedöma huruvida liberalerna är naiva eller ej. Enligt din egen teori har du nog inte ens möjlighet att göra det…

 • Lionel Hutz

  Så du menar att alla som valt ett yrke med lägre lön än någon annan, har valt ”fel”..?
       
  Till skillnad från socialister och feminister, så anser liberalister att varje individ har rätt och förmåga att bestämma över sitt eget liv. I det liberala samhället får m.a.o. kvinnor (och män) välja själv om de t.ex. vill prostituera sig eller ta ett låglönejobb som de kanske trivs med, precis som de får välja att göra karriär på samma villkor som alla andra. 
      
  I det socialistiska samhället anses däremot endast politiker vara kompetenta att fatta beslut, eftersom ”strukturerna i samhället” har gjort alla andra förståndshandikappade. Detta förståndshandikapp tycks dock upphöra automatiskt så fort man går med i partiet, eftersom man då tydligen blir kvalificerad att t.o.m. göra andra människors val och bestämma åt dem.
            
  Detta gör naturligtvis socialisten av ren godhet. I det socialistiska samhället är det nämligen en mänsklig rättighet att få bli berövad sina rättigheter!

 • Anonym

  30-tals generationen har kunnat följa den svenska vänstern sedan Hilding Hagbergs dagar och jag vågar påstå att ingen av dessa våra äldre är det minsta imponerad av alla de Stalinhyllare som passerat revy genom åren… Spriten har varit ett bedövningsmedel för ett flertal partiledare då de efterhand förstått vilka kommunistiska massmördare de haft som idoler… Stalin, Honecker, Mao. Ceauscescu, Pol Pot, Kim Yong Ill, Castro etc. 

  Muraren Werner var en trogen DDR-besökare, som t.o.m. försökte få sina kommunistvänner att bekosta sitt 50-årsfirande… Schyman en annan som tröstade sig med starkare drycker då rödvinet inte fungerade längre. Mänskligt i.o.f.s, men också ett tecken på hur man plågades då verklighetens påträngande sanningar framstod i klar dager under de vita veckorna. Om Lars Ohly var nykter under sina gråtattacker vid Berlinmurens fall, finns inga uppgifter. Firade gjorde han knappast. Däremot gjorde det plågade östttyska folket det, efter befrielsen från det kommunistiska helvetet.

  Dagens vänster tappar mer och mer stöd – t.o.m. bland väljaregruppen  ”IQ under 100″ – som utgör deras största stödtrupp. Ju mer de kommer till tals desto tydligare framstår rötterna i Stalinismen. Efter varje ny debatt sjunker tilltron bland deras redan fåtaliga väljare, vilket många av landets äldre är ytterst tacksamma för. Mer tokvänster i media alltså(!)

 • http://profiles.yahoo.com/u/E443F67LJASREBVDIU4HSJBVC4 Gary

  Det är väl samma sak som när man kritiserar Israels politik. Vips så är man nazist, antisemit och hela förintelseindustrin kommer rusande.

 • http://profiles.yahoo.com/u/E443F67LJASREBVDIU4HSJBVC4 Gary

  och vad skulle staten ha för intresse av att läsa din epost ?

 • Anonym

  -V är kryptokommunismen i falsk förklädnad,numer förflyttad i ny kostym till Östermalm (i en av skattemedel subventionerd bostadsrätt)
  – V har fortfarande en skärva av åsiktssympatisörer ( vilket kan jämställas med antalet huliganer &jättebebisar i väst som färdas på skrevraketer i mindre flock, helst utan huva). I proportion till vårt lands innevånarantal, borde de sättas i karantän,minoriteter som de alla är.
  – V har i sin omformulering av samhällets omstörtning gått ifrån Marx till Max ( ett subtraherande) för att klampa in på MPs domäner.
  -V kan troligtvis inte förlita sig på att sitta hos Moder SAP till nästa val

  Många kommer vi vara som viftar farväl till den politiska unkenheten.
  Och inga pappersnäsdukar lär gå åt,förhoppningsvis det sista positiva minnet dessa lösker folk kan ta med sig som nyfrälsta miljöaktivister när de städar sina bord
  (NEEEEJJJJ INGEN Rut!) på Riksdagskansliet

 • Anonym

  Må vara att Uje Brandelius formulerade sig märkligt och sa några märkliga saker – men Maria Ludvigsson är knappast bättre i det här fallet.
  Ett exempel är Ludvigssons påstående att Vänsterpartiet skulle vara en ”tidsbegränsad företeelse”. Vänsterpartiet är till dags dato 95 år gammalt, vilket knappast kan betraktas som en ”tidsbegränsad företeelse”, i svensk politisk kontext. Följande partier är yngre än Vänsterpartiet:
  Folkpartiet(78 år), Kristdemokraterna(48 år), Miljöpartiet(31 år), Sverigedemokraterna(24 år)

 • Anonym

  Brandelius är knappast värd att bemötas med logiska argument. Underligt däremot, eller kanske naturligt, är  att han får utrymme i statsradion.

 • Anonym

  V ska höja invandringen, verka som feminister och ta bort hedersvåld, och fixa skolproblemen. De är dock totalt omedvetna om var problemet är, och gör det därför värre. Exempel som detta visar hur farliga dom är. 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003446126416 Ulian Aliev

  Fast att ”vara emot feminister” är ju snarare ett enormt hedersbetyg för alla fria män och kvinnor som ingår i allianspartierna!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003446126416 Ulian Aliev

   det urgamla systemet är bäst

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003446126416 Ulian Aliev

   exakt!

 • Anonym

  Ja, vänsterfeminismen har blivit en dominerande mediaideologi. Brukar räkna på kulturjournalister och krönikörer
  och kommer alltid fram till att mer än 50 % är öppet vänsterfeministiska. Och det anses som självklart och naturligt enligt media själva. Ingen diskussion kring problemet! Alla som tycker annorlunda nonchaleras eller ses som extremister. M. Gardell höll nyligen ett föredrag i Luleå o där buntade han ihop allt han ogillade till
  fascism och SD-sympatisörer. Tom. Antifeminism ansåg han var en sorts fascism. Enligt min sagesman ställdes ingen kritisk fråga till Gardell. Alla var tydligen redan frälsta!

 • http://www.facebook.com/people/Tommy-Nilsson/100000270463398 Tommy Nilsson

   ”Får se hur lång tid det tar innan feministiska organisationer i Sverige
  börjar utsättas för mer än bara hot av verklighetens volk.”

  Som man bäddar får man ligga..

 • Anonym

  Låter som du pratar om Islam, Kommunism och Nazism.

  När det gäller det enda demokratiska partiet i landet, Sverigedemokraterna, så är det inte en enda som tar debatten med dem, för de förlorar varje gång. Sverigedemokratena är det enda parti som vill hjälpa fler riktiga flyktingar än något annat parti. De vill hjälpa dessa på plats. Istället för att ta hit en MENA familj, så kan man hjälpa 100 på plats. Smutskastningen, översitteriet och de folkförakt som du visar slår bara tillbaka mot dig själv. Sverigedemokraterna kommer ha 25-30% av rösterna 2014…detta ser media och människor med din verklighetsuppfatnning till. Och ja, miljöpartister är det absolut största hotet mot freden, mot Sverige och alla som vill känna sig som svenskar. Tänk att man kom in i riksdagen på en lögn(säldöden eller träddöden), man fortsätter i samma anda med det fiktiva klimathotet.

 • Anonym

  En människa, en röst. Du kanske vill ha språktest också?

 • Anonym

  Se den mycket avslöjande dokumentären ”Hjernevask” och återkom. Tror faktiskt det hade gjort dig gott.

 • Nogger White

   Ludvigsson tycks blanda ihop feminism (alltså en form av sexism) med dess motsats jämställdhetssträvan. ”Könssocialism” är faktiskt en ganska träffande definition av feminism, och tydliggör hur vidrig ideologin är.

  För min del kan kommunisterna gärna få behålla feminismen, så kan vi högerspöken istället fortsätta att arbeta i motsatt riktning, d.v.s. för jämställdhet.

 • Anonym

  Håhå jaja. Låt vara att Brandelius uttryckte sig både klantigt och felaktigt om han faktiskt sa de saker som citeras ovan, men man kommer inte ifrån att den pseudoliberala svenska högern har om möjligt ännu mindre trovärdighet när de försöker framställa sig som feminister än när moderaterna ”utger sig för att vara det nya arbetarpartiet” (som statsministern själv uttryckte det i vad jag gissar var en freudiansk felsägning).
  Naturligtvis finns det en lång, värdefull tradition av liberal feminism, men den naiva individualism och verklighetsfrånvända strukturblindhet som kännetecknar dagens självutnämnda liberaler är en del av problemet, inte lösningen. ”En liberal feminism säger i stället att utfallet är ointressant, så länge villkor och regler är desamma för alla”, och när vi nu lever i denna den bästa av alla möjliga liberala världar, där kvinnor har samma laga rätt som män att rösta och yrkesarbeta, och kan skaffa sig högre utbildning utan att riskera att brännas på bål för häxeri, där ”villkor och regler är desamma för alla”, men utfallet fortfarande blir vad det är, att kvinnor tjänar betydligt mindre, har sämre psykisk och fysisk hälsa, utför betydligt mer än hälften av allt obetalt hemarbete, utgör en oproportionerligt stor del av offren för våld i nära reationer etc etc ad infinitum, så kommer det – förlåt mig, bästa liberaler – faktiskt finnas människor ibland oss som inte tycker att det är en trovärdig feministisk hållning att betrakta detta utfall som ”ointressant”.

 • Anonym

  Hej snälla moderatorer, mitt inlägg (bifogas som kommentar nedan) har nu raderats två gånger, och jag skulle vara uppriktigt tacksam om ni, när ni nu säkerligen raderar det en tredje gång, ville vara så vänliga att förklara för mig på vilket sätt jag bryter mot SVD:s kommentarsregler, att ”visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna”. Det finns förvisso en underton av sarkasm i min kommentar, men jag tycker inte att denna skulle vara värre, elller mer respektlös än tonen i artikeln själv, eller många kommentarer om ”vänstern”, ”feminister”, ”media” eller någon kombination av dessa, som uppenbarligen släppts igenom i kommentarsfältet nedan. Det är naturligtviis möjligt att jag gjort en felbedöming här, och i sådana fall skulle jag vara uppriktigt tacksam för en förklarning av på vilket sätt mitt inlägg passerar gränsen på ett sätt som övriga kommetarer inte gör.

 • Anonym

   Håhå jaja. Låt vara att Brandelius uttryckte sig både klantigt och felaktigt om han faktiskt sa de saker som citeras ovan, men man kommer inte ifrån att den pseudoliberala svenska högern har om möjligt ännu mindre trovärdighet när de försöker framställa sig som feminister än när moderaterna ”utger sig för att vara det nya arbetarpartiet” (som statsministern själv uttryckte det i vad jag gissar var en freudiansk felsägning).
  Naturligtvis finns det en lång, värdefull tradition av liberal feminism, men den naiva individualism och verklighetsfrånvända strukturblindhet som kännetecknar dagens självutnämnda liberaler är en del av problemet, inte lösningen. ”En liberal feminism säger i stället att utfallet är ointressant, så länge villkor och regler är desamma för alla”, och när vi nu lever i denna den bästa av alla möjliga liberala världar, där kvinnor har samma laga rätt som män att rösta och yrkesarbeta, och kan skaffa sig högre utbildning utan att riskera att brännas på bål för häxeri, där ”villkor och regler är desamma för alla”, men utfallet fortfarande blir vad det är, att kvinnor tjänar betydligt mindre, har sämre psykisk och fysisk hälsa, utför betydligt mer än hälften av allt obetalt hemarbete, utgör en oproportionerligt stor del av offren för våld i nära reationer etc etc ad infinitum, så kommer det – förlåt mig, bästa liberaler – faktiskt finnas människor ibland oss som inte tycker att det är en trovärdig feministisk hållning att betrakta detta utfall som ”ointressant”.

 • Anonym

  ”har sämre psykisk och fysisk hälsa”

  Verkligen? Män är överrepresenterade i självmordsstatistiken och män lever i genomsnitt betydligt kortare än kvinnor. Det tyder knappast på att mäns psykiska och fysiska hälsa skulle vara så mycket bättre. Att kvinnor oftare än män gnäller över sina depressioner och fysiska åkommor än män betyder inte nödvändigtvis att dom drabbas mer. Män lider i tysthet.

  ”utgör en oproportionerligt stor del av offren för våld”

  Det är män som utgör en oproportionerligt stor del av offren för våld i samhället.

  Sen lite andra saker som du verkar ha glömt. Män dominerar bland missbrukare, hemlösa, fängelsekunder, och långt fler pojkar än flickor lämnar skolan utan godkända slutbetyg. Vi är många som har tröttnat på den fruktansvärt ensidiga bild som målas upp.

 • EnVisMan

  Könssocialism är alldeles för snällt – femofascism är en bättre beteckning!
  .

 • Anonym

  Inte det mista underligt att statsradion ger honom utrymme. Lyssna bara när det är en debatt i något av SR:s samhällsprogram. Man har så gott som alltid en representant från (v) som debatterar med någon annan. Antingen vill man låta (v) marknadsföra sina åsikter därför att man själv gillar dessa eller bjuder man in (v) för att man vet att de (som regel) tycker tvärtom mot vad de flesta anser så det är ett säkert sätt att skapa en debatt. Själv tror jag på den första förklaringen till dess att motsatsen bevisas. Men SR lär aldrig ta den debatten, i synnerhet inte här. Kanske ett fall för ”Lördagsintervjun”, han kan ju ställa vassa frågor.

Brännpunkt

”Oansvarigt att
stoppa rena sprutor”

Debatt

”Forskning tydlig – utbyte rätt väg.”

”Vad händer när
jobben försvinner?”

Brännpunkt

”Vårt öppna samhälle kan hotas.”

450 000 industrijobb försvann

2006–2011

Många nya jobb tillkom – jurister och dataexperter ökade.

”Mitt parti måste lyssna på väljarna”

Brännpunkt

Väljare: Tvinga mig inte överge M.

”Högt pris för sockret
– en otäck historia”

Brännpunkt

Hur många män ska behöva dö?

”Förvärrat läge efter försvarsbeskedet”

BRÄNNPUNKT

Bloggare: Hoppet grusades.

”Lättnaden gick att ta på”

perspektiv

”Nu måste Försvarsmakten lösa uppgiften”.

”Viktigt undvika att lastbil ersätter tåg”

Replik

S: Därför utreds även tyngre tåg.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

SD

Mer debatt om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skapar ofta rubriker. Följ debatten om partiet!

ÄLDREVÅRD

Privat eller kommunalt?

Äldrevården – kvalitet står mot kostnader. Följ debatten!

DÖDSHJÄLP

”Dödshjälp är ingen motsats till vård”

Ska man kunna få hjälp att dö? Eller är det ett steg i fel riktning? Följ debatten!

DIGITAL RADIO

”Digitalisering en ödesfråga”

Analog radio ska släckas. Följ debatten!

Ledare

DÖ, igen

KRÖNIKA

Alliansen sätter idén om blockpolitiken före Sveriges bästa.

Utstuderat i al-Assads propaganda

LEDARE

Har Expressen gjort sig till springpojke åt diktaturen?

Språngbrädor för lågutbildade saknas

KOLUMN

Bara en minoritet av flyktingarna i AF:s uppdrag har hög utbildning.

Debatten om DÖ
långt ifrån slut

OP-ED

För Alliansen ökar missnöjet med DÖ i de egna leden.

Näpna nakenfisar
och jämlika normer

LEDARE

Könssegregerade offentliga miljöer skapar fel norm.

Adjö till DÖ

KOLUMN

Om detta är ordning vore kaos hederligare.

Regeringens ”satsningar”

LEDARE

Ger med ena handen, tar tillbaka med den andra.