Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Krig är ett evigt mänskligt gissel, och konflikter är lika beständiga som urberget, varför klassiker som Clausewitz eller Sun Tzu är lika aktuella nu som i forntiden för den som är pessimistiskt lagd. Men för att få lite krydda i tillvaron bör pessimisten även hålla ett öga på internet, där många av de urgamla konflikterna tar moderna uttryck.

Nyligen väckte det viss uppmärksamhet när israeliska armen förklarade krig via Twitter, och mötte motstånd på samma plattform från Hamas.

Iran har varit måltavla för en serie cyberattacker, genom masken Stuxnet och dess efterföljare, men saknar kompetens att bedriva motsvarande krig. I stället lanserar den islamiska republiken nu en egen motsvarighet till Wikileaks, där man förstås hoppas kunna avslöja fiendens hemligheter (det egna förtrycket lär man inte läcka något om, då Iran saknar yttrandefrihet).

Enligt sajten söker man nu hjälp med information från ”every organization, group, hacking team or individual who are against the ideas of capitalism, colonialism, racism and genocide” (läs ”mot Israel”), men det är väl inte så sannolikt att initiativet lyckas.

Spännande ändå. Det är på nätet det händer.

Arkiv