Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Vilken av Sveriges tio krogar med stjärna i Michelinguiden är regeringens favorit? Det, och mycket annat, kan medborgarna själva nu ta reda på, tack vare SlösO Martin Borgs och journalisten Olle Blomkvist.

I Dagens Samhälle skriver de båda om hur de begärt och slutligen fått ut regeringens transaktionsdatabas, som nu finns sökbar på nätet.

”På www.121.nu finns nu inte bara regeringskansliets samtliga inköp, utan även de flesta andra myndigheters – flera år tillbaka i tiden. Där finns till exempel svaret på frågan om vilken stjärnkrog som statstjänstemännen på Regeringskansliet föredrar. Vinnaren är Fredsgatan 12, tvärs över gatan från Rosenbad. Sedan 2006 har notan gått på 800 510 kronor. Den största enskilda fakturan är på 71 493,50 kronor.”

Arkiv