Annons
X
Annons
X

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Så lämnade då även den tredje Sverigedemokraten från skandalfilmen, Christian Westling, sina uppdrag. Till skillnad från Erik Almqvist och Kent Ekeroth är Westling inte riksdagsledamot, men han har ändå varit väl förankrad i partiets toppskikt. Nu avsäger han sig sina uppdrag som suppleant för SD:s styrelse i Stockholms stad och ledamot i SD:s utrikespolitiska råd.

Den blöta natten runt Stureplan sommaren 2010 ser ut att bli en av de dyrare i den politiska samtidshistorien. Tre av SD:s mest stekiga profiler är vaskade, och notan kan komma att bli ännu saftigare. Kent Ekeroths så kallade time-out är föremål för diskussion. Det kan sluta med att han får bäras ut av partiets ordningsvakter.

Den stora frågan är dock hur partiet påverkas i det långa loppet. Det är alls inte säkert att skandalen sänker partiet – åtminstone inte på sikt. Redan nu får partiledaren Jimmie Åkesson beröm för sin krishantering. Och i en ny mätning från TV4/Novus visar det sig att partiets sympatisörer inte verkar klaga. Hela 64 procent av dem som redan är anhängare uppger att förtroendet för Åkesson inte har påverkats, och 24 procent säger rentav att förtroendet har ökat.

Men det är för tidigt att dra några slutsatser. Det tar tid för skandaler att slå igenom i opinionen.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö försöker sig dock på en sammanfattande analys redan idag. Han gör bedömningen att de som redan är övertygade stärks i sin uppfattning, medan nya och försiktigt positiva väljare kan avskräckas.

Det ligger mycket klokskap i den bedömningen.

Oaktat väljarströmningarna innebär dock vaskningen av stureplanslejonen att SD förlorar tre av sina vassare företrädare, åtminstone för en tid. Sådant påverkar kvaliteten på politiken och förmågan att få genomslag. Det är nog så allvarligt för Jimmie Åkesson.

Man ska inte dra paralleller till de större och mer rutinerade partierna, men ändå: Fredrik Reinfeldt hade aldrig haft råd att få Anders Borg bortsupen på Sturehof, och Stefan Löfven skulle inte vara lika stark om Magdalena Andersson hade ertappats i rännstenen på Birger Jarlsgatan.

Arkiv