Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I slutet av året ska BRÅ redovisa sin kartläggning av hot och våld mot förtroendevalda. Min gissning är att två partier kommer att sticka ut i statistiken när det gäller utsatthet för våldsbrott: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Att döma av de incidenter som medierna rapporterar har antagligen SD mött mest våld de senaste åren, inte minst när det gäller våld mot personer. Men även Vänsterpartiet har länge varit utsatt för attentat, i synnerhet mot partiets fastigheter och lokaler.

På måndagkvällen utsattes Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, och hans pressekreterare, för ett attentat. Vid ett besök i Smedjebackens Folkets Hus skar någon sönder däcket på Sjöstedts bil. Att däcket var sönderskuret upptäcktes inte innan partiledaren satte sig i bilen för att köra hem. Först efter att ha kört en bit uppdagades det hela.

Ett sönderskuret däck är allvarligare än det låter, i synnerhet när höstens halka har slagit till. Den korta bilfärden kunde ha slutat mycket illa.

Det finns inga som helst ursäkter. Det politiska våldet är ett hot mot demokratin och får aldrig tolereras. Våra förtroendevalda ska kunna utföra sina uppdrag utan hot och otrygghet.

Arkiv

Fler bloggar