Ledarbloggen

SvD

SvD

Paulina Neuding försvarar i SvD (2/11) hemskolning för ett antal barn i Göteborg som tillhör den judisk-ortodoxa Chabadrörelsen. Jag har länge varit kritisk till hemskolning och välkomnade den nya skollagens uppstramning i frågan. Neuding menar att föräldrarna som hemskolar sina barn gör det för att de vill ge barnen en bra utbildning. Det tror jag också, men det går inte att bortse från att drivkrafterna är religiösa och att det finns en oro över att barnen ska möta en liberal och sekulär omvärld.

I en radiointervju med föräldrarna i Göteborg säger de att ”det finns inte en enda religiös ortodox jude i världen som skickar sina barn till en icke religiös, icke judisk skola”. Utgångspunkten är alltså att allt annat än en strikt religiös skola är oacceptabelt för dessa föräldrar. Man står så långt från det svenska samhället att man inte ens kan tänka tanken att släppa iväg barnen till en skola som följer den svenska skollagen.

Neuding påpekar att ortodoxa judar har en mer extrem klädsel för pojkar än för flickor. Det är dock just flickor som den här domen handlar om, och det är föräldrarna som hävdar att deras klädsel utmärker dem till den milda grad att det är omöjligt för dem att gå i skolan. Att Neuding inte kan se att denna dom riskerar att också drabba flickor med annan religiös bakgrund är anmärkningsvärt.

Jag önskar att alla flickor kunde få leva i Paulina Neudings värld, där flickor och pojkar ges samma livschanser och grupptillhörighet inte manifesteras på kvinnors kroppar. I den verkliga världen behöver man knappast en kristallkula för att förstå vilken avgrund vi står inför när elever som klär sig annorlunda av religiösa skäl undantas från skolplikten.
Lotta Edholm (FP)
skolborgarråd

 

Arkiv

Fler bloggar