Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Sannfinländarnas partiledare Timo Soini har utropat sig till segrare i söndagens kommunalval. Och så kan man ju se det. Partiet fick 12,3 procent av rösterna, vilket innebär att man ökade med 7 procentenheter.

Men man kan också se resultatet som en brakförlust, eftersom Sannfinländarna fick 19 procent i förra årets riksdagsval. Kanske är det ett tecken på att attraktionskraften avtagit och att alla skandaler som kantat partiet lokalt och på riksnivå har trängt igenom? Det kan också avspegla att varken invandring eller Europa var på den lokala tapeten.

De finländska moderaterna i Samlingspartiet höll ställningen som största parti  (21,9 procent) men det är tätt i täten i förhållande till Socialdemokraterna (19,6)  och Centern (18,7).

Arkiv