Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

I går gick Ukraina till val för att rösta fram ett nytt parlament. En av de internationella observatörer som följt valet är den moderata riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin. Jag  frågade jag henne om intryck från valdagen:

Hur många valobservatörer har Europarådet haft på plats?

– Vi är 40 valobservatörer från Europarådets parlamentariska församling.

Och vilka andra organisationer har deltagit övervakningen av valet?

– OSSE, EU och NATO är också med. Alla fyra ska göra ett gemensamt pressmeddelande.

Hur har kontakterna varit med president Janukovitj regeringsparti (Regionernas parti) och oppositionen?

– Vi har lyssnat och haft möjlighet att ställa frågor till företrädare för tio olika partier.

Var valövervakade du?

– Jag började  min valövervakning 30 minuter innan vallokalen öppnade i en liten by öster om Kiev. Det var en märklig upplevelse när ordföranden bad alla valförrättare ställa  sig upp och så spelades nationalsången. Sedan åkte jag till Yagotin, som ligger ungefär 10-12 mil öster om Kiev.

Vad har du sett?

– Valdagen verkar i stort OK, men då måste man ha i minnet valkampanjen tiden före valet. Två kända oppositionsledare är i fängelse efter att ha blivit dömda i politiskt motiverade rättegångar. Media är styrt av oligarker, det saknas pluralism och rapporteringen är ensidigt till förmån för regeringspartiet. Lägg därtill röstköp av så kallade oberoende kandidater kopplade till Regionernas parti.

I ”min vallokal” vann Enade oppositionen stort. Två blev ODAR och trea Svoboda. Janukovitj Regionernas parti kom först på delad fjärde plats med kommunisterna.

Och vad har du hört från andra valövervakare?

– Jag kommer just från en intern briefing med Europarådet. Alla rapporterar om en relativt lugn dag men att sammanräkningen har dragit ut på tiden. Ingen rapporterar att Regionernas parti har vunnit i de vallokaler vi fanns på plats. I det proportionella valet har Enade oppositionen vunnit.

En kritisk punkt är dock när siffror från alla vallokaler ska matas till Centrala valmyndigheten via dator på distriktsnivå. Bara två personer får vara med och ingen valobservatörer.

Valet har beskrivits som något av ett ödesval för Ukraina. Vad händer närmast?

– Vad som händer nu är svårt att säga utan ett definitivt valresultat, ett resultat som förmodligen kommer att överklagas. Oppositionen har sagt att de skulle ha en parallell sammanräkning, men den har jag ännu inte sett. Om Regionernas parti får tvåtredjedels majoritet i parlamentet (möjligen med ”köp” av ledamöter) är risken stor att konstitutionen ändras så att presidenten väljs av parlamentet inte som nu av folket.

 

Uppdatering: Läs de interntionella valövervakarnas slutomdöme här.

Arkiv