Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

När världen fullständigt nonchalerar nostalgikerna och utan hänsyn utvecklas och intill oigenkännlighet förändras, vägrar LO. Nymodigheter är för tunnisar, nu grabbar vi nävarna, sträcker dem upp i skyn och sjunger Internationalen – som man alltid har gjort.

Medlemmarna må lämna, 1:a maj-leden glesna och borgarna leda Arbetarepartiet, men LO:s raison d’être är ännu Den kollektiva kampen.

Socialdemokrater accepterar skattesänkningar på över 90 miljarder, gillar läget och utgår från, om inte verklighetens folk, så i alla fall folkets verklighet. S väljare följer inte med när partiet sjunger med LO. De har blivit medelklass, högutbildade, semesterresenärer och självständiga.

Medan LO utreder sitt kongressbeslut, definierar vad non profit är och eventuellt enas om resultatet, försöker S-ledaren Löfven ena partiets tämligen skilda falanger. Det är en skiljelinje mellan verklighet och nostalgi, mellan realism och romantik.

Precis som när löntagarfonderna baxades ända fram till riksdagsbeslut talas om övervinster. Det är vinsterna som bekymrar och därför tar sig arbetarrörelsen an problemet vinst och finner finurliga sätt att finta såväl välfärdsföretagare som de egna kritikerna.

Löfven uttalade sig i DN (24/10). Inget förbud, men krav på öppen bokföring och insyn i varje enhets ekonomiska utfall. På så vis pressas vinsterna bort menar Löfven:

”Tvingas du redovisa per enhet, kommer du att tvingas redovisa de inkomster och kostnader du haft, exempelvis personalkostnader och materialkostnader. Då kommer inte de här vinsterna att kunna uppstå.”

Hmm… Det är tveksamt. LO:s största förbund, Kommunal, har en ordförande som snarare ser vinster som en naturlig del av ett företags villkor. Annelie Nordström sade i Dagens Samhälle tidigare i höst: ”Hur man än vänder och vrider på det så behöver alla verksamheter, oavsett hur de drivs, gå med ett visst överskott för att utvecklas. Och jag tror också att det i viss utsträckning behövs vinster.”

I Dagens Samhälle (25/10) intervjuas en annan socialdemokrat, Jan Nygren, och han framhåller ytterligare en aspekt. Finansieringsfrågan är lika aktuell och svår alldeles oavsett hur LO tolkar non-profit. ”Om vi tror att vi kan klara den här utvecklingen enbart med hjälp av offentlig finansiering kommer vi att få problem.”

Men LO vägrar. Tobias Baudin säger till Svd (24/20) att Löfvens förslag att komma åt ”övervinster” genom att ge medborgarna insyn i välfärdsföretagens ekonomiska detaljer, inte är i närheten av vad LO vill se. ”Vad gäller vinstreglering så räcker det inte. Vi anser att det behövs en form av vinsttak.”

Så kom partistyrelsens förslag i fredags. Inget vinsttak men kvalitetskrav och kontroller. LO mjuknar en aning och låter meddela att man inte har något emot S förslag, men att det inte är tillräckligt.

Där är vi nu.

Och LO har fortfarande en verklighet att förhålla sig till där deras medlemmar, eller presumtiva dito, har barn i friskolor, använder rut-tjänster, hemtjänster från privata företag, omsorgsboenden och sjukvård som bedrivs av andra än kommuner och landsting. Hur gärna Baudin och Thorwaldsson än vill sjunga kollektiva kampsånger och sträcka händerna mot skyn, är medlemmarnas verklighet en annan.

Arkiv