Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Italien har blivit ett ociviliserat, barbariskt och odemokratiskt samhälle. Så löd domen från Silvio Berlusconi sedan den tidigare premiärministern fällts för skattebedrägeri och dömts till fyra års fängelse. Och det var väl vad man hade kunnat vänta sig från honom.

De fyra åren förvandlades dock raskt av domstolen till ett års fängelse med hänvisning till en lag som antogs 2006 i syfte att minska överbeläggningen på fängelserna. Den lagen initierades inte av Berlusconi, som däremot under sin tid vid makten fixade och trixade med lagstiftningen för att hålla hotande åtal borta. Det har också nytta av i det aktuella målet. Genom att korta preskriptionstiden har han redan undgått fängelse i samband med andra åtal och sannolikt kommer han att hinna undan också denna gång innan målet är avklarat i högre instanser.

Flera andra åtal hänger  över honom men om han fälls i dessa kan slutresultatet alltså ändå bli att han går fri.

Den goda nyheten är att Berlusconi har sagt att han inte länge avser att göra comeback i politiken inför de parlamentsval som ska hållas nästa år (då det i alla fall är tänkt att teknokraten Mario Monti ska kliva av som premiärminister).

Under sin tid vid makten använde han den som medel för att gynna sig själv, skämde ut landet genom allehanda skandaler och lämnade ett konkursbo till land efter sig.

Det sista som krisande och reformtrött Italien behöver är att Berlusconi återvänder till politiken.

Den dåliga nyheten är att Berlusconi nu säger att han att har ändrat sig. Dock ska han inte ställa upp som kandidat till premiärministerposten.

Man kan också undra om italienarna har fått nog av honom – om man väljer att sätta sitt hopp till Berlusconi eller någon annan som inte är beredd att se verkligheten i vitögat blir inte roligt för Italien. Och det påverkar hela Europa.

 

Arkiv